Mariborske lutke veliko na poti

Avtor: STA

Ekipa Lutkovnega gledališča Maribor je to pomlad s svojimi predstavami prepotovala že velik del Evrope, pred njo pa je še več gostovanj. Tako razgibanega in uspešnega obdobja na mednarodnem področju ekipa v skoraj 50-letni zgodovini tega gledališča ne pomni.


Foto: Pixabay

Miha Bezeljak je predstavo Ostržek maja na festivalu v španski Leidi kar petkrat odigral v španščini. Zatem je v Bruslju, poleg izvedb v angleščini, za tamkajšnje otroke izvedel predstavo v slovenščini. Pred tem se je mudil v italijanski Veroni in avstrijskem Welsu.

"Vabila na različna gostovanja so odgovor na navdušenje, ki ga je predstava požela jeseni, v francoskem Charleville-Mezieresu, največjem lutkovnem festivalu na svetu. Tja je Ostržek potoval le nekaj dni po tem, ko je na domačem Bienalu lutkovnih ustvarjalcev Slovenije prejel dve nagradi, za režijo ter igro in animacijo," sporočajo iz LGM.

Med vsemi letošnjimi pomladnimi potmi se je Ostržek sredi maja oglasil tudi pri mariborskem občinstvu, v prenovljenem Sodnem stolpu.

Pretekli teden je Vesna Vončina prejela nagrado za igro v predstavi Ferdo, veliki ptič na mednarodnem festivalu Zlata iskra v Kragujevcu v Srbiji. Prav tako kot v hrvaškem Karlovcu, pa tudi na marčevskem gostovanju v Avstriji, je igralka predstavo izvedla v lokalnem jeziku. Na mednarodnem festivalu InPuT v Karlovcu je igralka prejela posebno nagrado žirije za telesno transformacijo lika, nagrajeni pa sta bili tudi Andreja Peklar in Mojca Bernjak in sicer za najboljšo kostumografijo. 

Predstavo Ferdo, veliki ptič si je domače občinstvo v Mariboru nazadnje ogledalo konec aprila v okviru projekta Iz knjige na oder, ki ga lutkovno gledališče organizira skupaj z Mariborsko knjižnico.

Predstava Cesarjeva nova oblačila je nastala v koprodukciji mariborskega in lutkovnega gledališča iz Reke in je po navedbah LGM odličen primer zelo žive predstave, ki ima dve enakovredni domovanji, dve jezikovni izvedbi in lepo število ponovitev. Ta mesec je gostovala v Novem Sadu v Srbiji in Kaunasu v Litvi, ki letos nosita naziv Evropska prestolnica kulture (EPK).

Predstava Ostržek junija potuje v poljsko Lomžo, švicarski Baden in italijanski Milano. Direktorica in umetniška vodja LGM Katarina Klančnik Kocutar, ki je tudi funkcionarka najstarejše mednarodne gledališke organizacije Unima, pa potuje še na druge festivale, kjer predstavlja slovensko in mariborsko lutkovno gledališče. Po vrnitvi iz Majorke je zdaj pred njo pot v češki Plzen.

"Kljub številnim mednarodnim potem, ki jih opravljamo v tem obdobju, pa skrb za domače, mariborsko občinstvo ostaja na prvem mestu," poudarjajo v gledališču.

Poleg rednega programa trenutno pripravljajo zadnji dve premieri iztekajoče se sezone. Junija bo premiera predstave za odrasle Gluha republika, ki prinaša pretresljivo in zelo aktualno delo Ilje Kaminskega. V avgustu, v času 33. mednarodnega festivala Poletni lutkovni pristan pa bo premiera predstave Lutkovni zajec in samostanska miš, ki bo družine na duhovit način popeljala po zgodovini minoritskega samostana, kjer je že 12. leto doma Lutkovno gledališče Maribor.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/mariborske-lutke-veliko-na-poti