Dramski teksti na portalu SiGledal

Avtor: SiGledal/Maruša Mugerli Lavrenčič

Na portalu slovenskega gledališča SiGledal domuje digitalna knjižnica sodobnih slovenskih dramskih besedil, ki se neprestano dopolnjuje. Trenutno je na portalu objavljenih že več kot 500 dramskih besedil slovenskih avtoric in avtorjev. Ste napisali dramski tekst in želite, da bi bil dostopen prek portala SiGledal? Pošljite ga na elektronski naslov sigledal@gmail.com in z veseljem ga bomo prebrali.


Foto: Pixabay

Med šestimi osrednjimi sklopi portala SiGledal ima prav posebno mesto sklop Dramski teksti, ki bi ga pravzaprav lahko poimenovali tudi digitalna knjižnica sodobne slovenske dramatike. Dramske tekste na portalu objavljamo že od leta 2007, leta 2017 pa je bila rubrika nadgrajena z iskalnikom, s katerim je mogoče po dramskih besedilih brskati s pomočjo različnih kriterijev in filtrov ter kombinacij (iskanje po avtorju, naslovu, številu vlog, zvrsteh, ključnih besedah …)

Digitalna knjižnica portala SiGledal se ves čas širi, saj avtorji z veseljem pošiljajo nove stvaritve. Trenutno je na portalu objavljenih 517 dramskih besedil, ki jih je napisalo 148 avtorjev in avtoric. Med njimi so tudi številna nagrajena besedila, na portalu pa so objavljeni tudi podatki o njihovih morebitnih uprizoritvah. Leta 2021 so bili opisi izbranih besedil prevedeni tudi v angleščino, obiskovalci portala pa lahko dostopajo tudi do petdesetih prevodov slovenskih dramskih besedil v tuje jezike.

Dramski teksti z iskalnikom so dostopni na tej spletni povezavi, vabimo pa vas tudi k branju priporočil, napisanih v akciji Izvolimo dramo, ki je na portalu potekala pet let, in sicer med letoma 2017 in 2021.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/dramski-teksti-na-portalu-sigledal-1