Digitalne razstave na portalu SiGledal

Avtor: SiGledal/Maruša Mugerli Lavrenčič

Eden od vsebinskih sklopov spletnega portala slovenskega gledališča SiGledal so digitalne razstave. Kulturna dediščina, povezana s slovenskim gledališčem, je tako lažje in bolj dostopna zainteresiranim javnostim.


Foto: Pixabay

Cilj in namen digitalnih razstav je, da se gledališka dediščina sistemsko, celovito in dolgotrajno prenese v e-medij (arhiviranje) ter objavlja v digitalni obliki (promoviranje uprizoritvene umetnosti in dostopanje do nje). Obiskovalci portala si lahko v digitalni obliki ogledujejo različna gradiva – fotografije, članke, kostumske in scenske skice, gledališke liste, odmeve ter video in avdio odlomke – ki so na osnovi avtorskega izbora posameznih kuratorjev postavljena v različne tematske zgodbe in kontekste.

Digitalne razstave na portalu SiGledal:

Digitalne razstave morda res ne omogočajo neposrednega stika z umetninami, eksponati in drugim gradivom, kljub temu pa so za ohranjanje kulturne dediščine zelo pomembne. V primerjavi z običajnimi razstavami časovno niso omejene, dostopne so uporabnikom, ki bi zaradi oddaljenosti ali gibalne oviranosti sicer težje obiskali razstave, razstavni prostor je na spletu tako rekoč neomejen, razstave pa je mogoče tudi ves čas dopolnjevati. Z digitalnimi razstavami pa lahko ne nazadnje pritegnemo in vzbudimo zanimanje tudi pri obiskovalcih, ki sicer ne zahajajo v muzeje in galerije.

Vabljeni k ogledu digitalnih razstav na: http://repertoar.sigledal.org/razstave!


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/digitalne-razstave-na-portalu-sigledal-1