Repertoar na portalu SiGledal

Avtor: SiGledal/Maruša Mugerli Lavrenčič

V sklopu Repertoar, ki ga na portalu SiGledal vsebinsko ureja Slovenski gledališki inštitut, je mogoče brskati po podatkih o preteklih produkcijah slovenskega profesionalnega in polprofesionalnega gledališča.


Ivo Barišič / Foto: Arhiv SNG Nova Gorica

Pri brskanju je v pomoč iskalnik, ki omogoča iskanje po uprizoritvah, osebah oziroma sodelavcih in sodelavkah produkcij ali iskanje z navzkrižnimi poizvedbami. Podatkovna baza je pomembna tako za strokovno javnost (ustvarjalce, raziskovalce, študente …) kot tudi za ljubitelje gledališča.

Po uprizoritvah lahko brskamo z vnosom (izvirnega) naslova ali imena producenta. Če na primer v iskalnik vpišemo naslov 'Hlapci', bomo dobili seznam vseh uprizoritev Cankarjeve drame v slovenskih profesionalnih in polprofesionalnih gledališčih. Ugotovimo lahko, da so bili Hlapci od leta 1867 uprizorjeni petintridesetkrat, in sicer v desetih različnih gledaliških hišah, največ uprizoritev – deset – so doživeli v SNG Drama Ljubljana, zadnja uprizoritev pa je nastala leta 2021 v Slovenskem mladinskem gledališču. Zadetke lahko razvrstimo kronološko po datumu premiere, lahko jih prikažemo v obliki pdf in tudi natisnemo.

Iskanje po osebah poteka tako, da v iskalnik vpišemo ime in priimek osebe. Zadetke lahko omejimo tako, da izberemo funkcijo, ki jo je imela oseba pri posamezni produkciji, dodatno pa lahko izberemo tudi producenta. Tako lahko na primer izvemo, da je letošnji Borštnikov prstanec Ivo Barišič v svoji dolgi in plodni gledališki karieri kot igralec nastopil v 180 vlogah – večino vlog je odigral v SNG Nova Gorica, enkrat pa se je preizkusil tudi kot soavtor.Največkrat je sodeloval z režiserjema Dušanom Mlakarjem (17-krat) in Vitom Tauferjem (11-krat). Šestkrat je nastopil v Molièrovih komedijah (Ljudomrznež, Don Juan ali Kamnita gostijaGeorge Dandin ali Kaznovani soprogTartuffe, Don Juan ali kamniti gost, Namišljeni bolnik) in Shakespearovih dramah (Kralj Richard Tretji, Hamlet, Sen kresne noči, Koriolan, Dva gospoda iz VeroneTimon Atenski), štirikrat je igral v Cankarjevih dramah (Jakob Ruda, Pohujšanje v dolini šentflorjanski, Hlapec Jernej in njegova pravica, Kralj na Betajnovi) in dramah Eugèna Ionesca (Plešasta pevka, Kralj umira, Novi najemnik, Morilec) in Luigija Pirandella (Henrik IV, Kaj je resnica? – 2-krat, Šest oseb išče avtorja).

Zelo zanimivo je iskanje po vlogah – če v okence vpišemo 'Hamlet', se nam bo prikazal seznam vseh igralcev, ki so v slovenskih gledališčih nastopili v vlogi danskega princa. Tako lahko ugotovimo, da je doslej v vlogi Hamleta nastopilo štiriinštirideset igralcev in igralk – 41 moških in tri ženske.

Prav posebne možnosti ponuja iskanje s pomočjo navzkrižnih poizvedb. Izvemo lahko, kolikokrat in v katerih produkcijah so sodelovali posamezni ustvarjalci – igralci, režiserji, dramaturgi, lektorji, koreografi, scenografi … Tako lahko na primer ugotovimo, kolikokrat je določen režiser režiral besedila enega in istega avtorja, ali je posamezno besedilo morda režiral večkrat, v koliko produkcijah so sodelovali posamezni igralci, kolikokrat sta sodelovala določen režiser in dramaturg … Dela Ivana Cankarja je na slovenske gledališke odre postavilo sto režiserjev, največkrat – dvajsetkrat – Milan Skrbinšek. V vlogi prevajalca Shakespearovih del pa se je preizkusilo 28 prevajalcev in prevajalk.

Vabljeni k raziskovanju in brskanju po Repertoarju!


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/repertoar-na-portalu-sigledal-1