Predstava še ni naslova na gledališkem festivalu v romunskem Temišvaru

Avtor: STA

Slovensko mladinsko gledališče bo danes s predstavo še ni naslova nastopilo na Evroregionalnem gledališkem festivalu v romunskem Temišvaru (TESZT). Predstavo je po besedilu Simone Semenič in gradivu, ki so ga prispevali igralci, režiral Tomi Janežič.


Foto: Žiga Koritnik

Deseturna gledališka fantazija, ki izhaja iz mita Don Juana, je prejela Šeligovo nagrado kot nagrado občinstva na Tednu slovenske drame ter vrsto Borštnikovih nagrad, med njimi več igralskih, za režijo in uprizoritev v celoti.

Predstava je doslej gostovala na festivalu MOT v Skopju in na Borštnikovem srečanju. Prejela je še več vabil, vendar so se gostovanja tik pred realizacijo izjalovila zaradi pandemije covida-19. Eno od gostovanj, ki ga je preprečila pandemija, je bila prav na festivalu TESZT, ki so ga morali tedaj odpovedati. Organizatorji so predstavo ponovno povabili na letošnjo izdajo, ki je posvečena prav vnovičnem tkanju vezi med gledališčem in njegovim občinstvom po prisilnem dveletnem premoru zaradi pandemije, so sporočili iz SMG.

Mednarodni festival, ki ga organizira Madžarsko državno gledališče v Temišvaru Csiky Gergely, letos poteka trinajstič. Posvečen je zlasti regijskemu povezovanju.

Temišvar leži na križišču več kultur, v bližini več močnih kulturnih središč, vendar kulturno izmenjavo med njimi, vsaj psihološko, ovirajo državne meje. Festival si to prepreko prizadeva preseči, okrepiti sodelovanje v regiji in promovirati večkulturnost, občinstvo pa seznaniti z vrhunskim gledališčem v regiji in širše. Organizatorji si prizadevajo, da bi festival postal prostor za eksperiment in raziskave, za dialog med občinstvom in umetniki, posebno pozornost pa namenjajo mladim.

Letošnji gostje s svojimi sodelavci in stvaritvami bodo poleg SMG in še ni naslova med drugim Compagnie Maguy Marin, Joszef Nadj, Silviu Purcarete, Ivo Dimchev, Kristof Szabo, Selma Spahić, Andras Urban in Jernej Lorenci.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/predstava-se-ni-naslova-na-gledaliskem-festivalu-v-romunskem-temisvaru