V novi sezoni SNG Maribor opera Tesla in Monolog za žive v času izumiranja

Avtor: STA

Slovensko narodno gledališče (SNG) Maribor v sezoni 2022/2023 napoveduje sedem premiernih uprizoritev v Drami, med njimi mednarodno koprodukcijo z ekološko noto Monolog za žive v času izumiranja. Med štirimi premierami v Operi je praizvedba slovenske novitete Tesla, Balet pa bo uprizoril Madame Bovary Valentine Turcu in Aperture Edwarda Cluga.


Foto: Nebojša Tejić / STA

Direktor SNG Maribor Danilo Rošker je na predstavitvi repertoarja nove sezone povedal, da se gledališče usmerja v trajnostne in ekološke vode. Postali so namreč partnerji mednarodnega projekta Stages, ki povezuje 12 gledaliških institucij v okviru programa Ustvarjalna Evropa. "Umetnost namreč z opozarjanjem na nekatere pereče probleme ne izpostavlja le senčnih plati življenja, ampak hkrati ponuja že premisleke, kako bi lahko bilo drugače, predvsem pa bolje," je povedal.

V tem duhu bo izvedena velika mednarodna koprodukcija s švicarskim gledališčem Vidy theatre Lausanne in z 12 partnerskimi gledališči Monolog za žive v času izumiranja Mirande Rose Hall. Režiser slovenske uprizoritve, ki bo premierno izvedena decembra, je Tin Grabnar. Po besedah slednjega se v predstavi lotevajo teme izumiranja rastlinskih in živalskih vrst, obenem pa poskušajo tudi sami delovati čim bolj trajnostno. Tako bo scenografija izdelana iz recikliranih materialov, električno energijo za predstavo pa bodo pridobili s kolesarjenjem.

Umetniški direktor Drame SNG Maribor Aleksandar Popovski napoveduje v novi sezoni skupno sedem premier. "Sezona, ki je pred nami, je sezona obnovitve, rekonstrukcije - proces odkrivanja in postavljanja na oder idej in tem, ki nas učijo, da obstajajo temeljne vrednote, na katerih temelji življenje. Odpreti želimo vrata za občinstvo, ki želi ponovno vzpostaviti stik z nečim, kar je skoraj božansko, nedoumljivo. Privilegij je namreč sedeti v temi in prisluhniti ter gledati velike zgodbe velikih resnic, ki jih govorijo veliki junaki, in se pri tem počutiti del nečesa večjega po zadnjih letih, ki so nas tako ponižala," je povedal.

Septembra bo premiera uprizoritve Elektri pristoji črnina Eugena Gladstona O'Neilla v režiji Maše Pelko, novembra sledi premiera Tudi konje ubijajo, mar ne? Horacea McCoya in Simone Hamer v režiji Primoža Ekarta.

Februarja 2023 bodo v Drami uprizorili predstavo Frank V. Friedricha Dürrenmatta v režiji Miloša Lolića, marca sledi koprodukcija s Cankarjevim domom Ljubljana Pripovedovalec Mirane Likar in Andreja Jakliča v režiji Nejca Gazvode ter aprila Dogodek v mestu Gogi Slavka Gruma v režiji Luke Marcena. V okviru otroškega in mladinskega programa bodo uprizorili Rdečo kapuco Maje Borin v režiji Saše Broz.

Opera SNG Maribor, ki prireja Operno noč, pripravlja štiri premierne uprizoritve. Sezono septembra odpira redko izvajana Ponchiellijeva opera La Gioconda v režiji Filippa Tonona pod taktirko Gianluce Martinenghija.

Novembra sledi praizvedba slovenske novitete Tesla, ki sta jo ustvarila skladatelj Slavko Avsenik mlajši in libretist Nejc Gazvoda. Delo bo režiral Aleksandar Popovski, dirigiral Simon Krečič. "Uprizoritev bo ob velikih humanističnih idejah briljantnega znanstvenika Nikole Tesle izpostavila tudi aktualne družbene tematike, povezane z vprašanji energije, tehnologij prihodnosti ter ekologije," je povedal umetniški direktor Opere Simon Krečič.

Marca 2023 bo sodobno produkcijo Verdijeve opere Don Carlo režiral Marin Blažević, dirigent bo Valentin Egel. Operno sezono maja sklepa Puccinijeva opera Manon Lescaut v režiji Piera Francesca Maestrinija in pod taktirko Gabriela Bebeselee.

Program Baleta SNG Maribor niha med klasičnim in sodobnim. Novembra bo Valentina Turcu po motivih romana Gustava Flauberta ustvarila dramski balet Madame Bovary, spomladi pa sledi baletni triptih, ki ga sestavljajo koreografska noviteta Myth Gaja Žmavca, Rain Dogs Johana Ingerja in Aperture Edwarda Cluga.

"Nabor novih baletnih stvaritev kakor tudi kontinuiteta najvidnejših repriz iz prejšnjih sezon bosta še naprej utrjevala mednarodni ugled in prepoznavnost solistk in solistov ter ansambla mariborskega Baleta, obenem pa odstrla nov pogled na temeljna vprašanja človeške eksistence v časih morebitnih novih preizkušenj," je dejal umetniški direktor Baleta Edward Clug, ki se trenutno mudi v Nemčiji, kjer bo prihodnji teden gostoval njegov balet Peer Gynt.

Simfonični orkester SNG Maribor bo v novi sezoni nastopil pod taktirko Gianne Fratte, Daria Macellarija, Ivana Huta, Simona Robinsona in Daniele Candillari. Krečič je izpostavil še decembrski praznični nastop priznanega baritonista Željka Lučića, ki je nastopal že na najprestižnejših opernih odrih.

Ponovno se vrača Evropski abonma, ki mariborskim abonentom nudi izbor treh produkcij v HNK Zagreb. Priljubljenemu Otroškemu gledališkemu abonmaju pa se po novem pridružuje še Mladinski gledališki abonma. Vpis abonmajev se začenja v ponedeljek.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-novi-sezoni-sng-maribor-opera-tesla-in-monolog-za-zive-v-casu-izumiranja