V Ljubljani prvi vikend sodobne umetnosti

Avtor: STA

V Ljubljani od danes do nedelje poteka Ljubljana Art Weekend, ki povezuje ključna prizorišča sodobnih umetnosti v slovenskem glavnem mestu. Umetniški vikend prinaša skupno več kot sto razstav in odprtij, strokovnih vodstev, delavnic, okroglih miz, performansov ter pogovorov z umetniki. Na Ljubljana Art Weekendu sodeluje več kot 300 umetnikov.


Foto: Pixabay

Pobudnik in organizator Ljubljana Art Weekenda je Ravnikar Gallery Space v sodelovanju s Cukrarno/Muzej in galerije mesta Ljubljane ter Mestno občino Ljubljana. Poleg njih pri Ljubljana Art Weekendu sodeluje še 35 partnerjev. Prvi vikend sodobne umetnosti v Ljubljani bo potekal na več lokacijah.

Glavnina današnjega dne bo v Cukrarni, kjer bodo pripravili "hitre zmenke" za tiste, ki se podajajo na pot zbirateljstva. Mladi zbiratelji bodo pri sedmih predstavnikih in predstavnicah strokovne javnosti lahko poiskali nasvete in usmeritve, kako (z)graditi lastno umetniško zbirko. Skupino strokovnjakov bodo sestavljali Barbara Čeferin, Elsa König, Florian Langhammer, Polona Lovšin, Piera Ravnikar, Roman Uranjek in Saskia Wiesenthal.

V Cukrarni bo tudi odprtje skupinskih razstav Ustvarjeno v Sloveniji ter skupinske razstave Marcin Rusak Studio: DNA of Things, kar je satelitski program letošnjega BIO27 Supervernakularno. Pripravili bodo tudi okroglo mizo na temo zbirateljstva.

Okrogla miza z naslovom Zbirateljstvo in skupnost bo s pestrim naborom uvidov najrazličnejših strokovnjakov z Dunaja preizpraševala medsebojne povezave različnih akterjev znotraj umetnostnih skupnosti, specifiko zbirateljstva sodobne umetnosti ter vlogo galerij, umetniških svetovalcev in umetnostnih sejmov v iskanju odgovorov na vprašanje, kako spodbuditi novo generacijo ljubiteljev umetnosti in njenih zbirateljev.

Na okrogli mizi bodo sodelovali zbirateljica in vodja marketinga Saskia Wiesenthal, galeristka Elsa König, neodvisna kuratorka in svetovalka za umetnost Lotte Puschmann, zbirateljica in lastnica kreativne agencije Franziska Resinger in umetnik Andreas Duscha. Dogodek bo moderiral soustanovitelj revije Collectors Agenda Florian Langhammer.

V Cukrarni si bo mogoče danes ogledati tudi performans Mateje Bučar Bila bi palma. Predstava, ki lahko deluje tudi kot instalacija, je izpeljana z gibanjem telesa, ki je ves čas povezano z eno samo točko v prostoru - "pripeto" je na sredino prostora, vendar se vseskozi sooča s celoto vsega, kar ga obdaja.

Poleg tega bo v podhodu Ajdovščina danes javno vodstvo po razstavi Significantly Local Janje Kosi in Tytusa Szabelskega. Na Adamič-Lundrovem nabrežju pa bo pop-up prodajna razstava fotografskega studia in kreativnega prostora Študio, na kateri bodo predstavili že obstoječo in najnovejšo produkcijo zinov, knjig umetnika, fotografij in grafik.

V Mestni galeriji Ljubljana bo javno vodstvo po skupinski razstavi Umetnik - zbiratelj - javnost. Umetniška zbirka Hilger. V Galeriji Photon bo javno vodstvo po skupinski razstavi Sodobna analogna in hibridna fotografija in pogovor z umetnikoma Joštom Dolinškom in Evo Petrič, v Galeriji Alkatraz pa javno vodstvo po razstavi Žive Drvarič: Aparthotel. Odprtje skupinske razstave Naše ladje in javno vodstvo pa bo v Galeriji P74. V Galeriji Pešak bo odprtje razstave Iris Pokovec: Are We Happy Yet? Is It Done?.

Nekaj dogodkov se je zvrstilo že v četrtek, številni so na programu tudi v soboto in nedeljo. Za vse obiskovalce je med 12. in 18. uro v posamezne galerije zagotovljen prost vstop. 

Iniciativa Ljubljana Art Weekend si prizadeva združiti organizacije in institucije, galerije, muzeje in projektne prostore, posvečene predstavitvi in promociji sodobnih umetnosti ter tako prispevati h krepitvi lokalne umetniške scene, njene pluralnosti in živosti, so med drugim zapisali na spletni strani Ljubljana Art Weekenda.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-ljubljani-prvi-vikend-sodobne-umetnosti