V MGL premiera drame o samoti, egoizmu in prepadu generacij Samotna pot

Avtor: STA

Na Mali sceni Mestnega gledališča Ljubljanskega (MGL) bo v petek premiera drame Arthurja Schnitzlerja Samotna pot v prevodu Amalije Maček. Dramo o egoizmu, samoti, osamljenosti in različnih vrstah poslavljanja ter generacijskem prepadu je režiral Dorian Šilec Petek. Samotna pot je zadnja premiera MGL v letošnji sezoni.


Foto: Peter Giodani

Samotna pot se dogaja okrog leta 1900 na Dunaju. Akademik profesor Wegrat ima dva otroka v zgodnjih dvajsetih, Felixa in Johanno, in umirajočo ženo Gabriele. Felix je ravnokar za dva dneva prišel iz vojske, ki jo služi v Salzburgu, kjer je srečal nekdanjega očetovega sošolca, slikarja Juliana Fichtnerja.

Johanna je zaljubljena v pesnika Stephana von Salo. Von Sala, prav tako nekdanji Wegratov sošolec, je pred sedmimi leti izgubil ženo in hčerko. Skozi Dunaj potuje nekdanja igralka Irene Herms, ki je včasih igrala v dramah von Sale, Fichtner pa jo je pred pred leti upodobil na portretu. Ko se na Dunaj vrne Fichtner se poti treh nekdanjih kolegov in njunih usodnih žensk Gabriele in Irene, ponovno prekrižajo, na dan pridejo spomini in skrivnosti, so o vsebini predstave zapisali pri MGL.

Dramaturginja Eva Mahkovic je na današnji novinarski konferenci povedala, da je Samotna pot tekst o obdobju, ko je posameznik na profesionalni ravni že dosegel določen uspeh in prišel v obdobje, "ki se bo sedaj nekaj časa vleklo" in ga bo treba tako profesionalno kot zasebno zdržati. In v tem obdobju se nahajajo odrasli liki v drami, nosilci refleksije pa so prav trije odrasli moški, ženskim likom in mlajši generaciji pa je ta refleksija odvzeta.

Besedilo Samotne poti je pri samo adaptaciji doživelo nekaj sprememb. V osnovi gre za klasično dramo v petih dejanjih, ki so se je po besedah dramaturginje zelo držali v osnovi, so pa posegli v besedilo in zrezali tisti balast, ki je vezan predvsem na dobo, v kateri je Schnitzler pisal. Tekst so tudi dopisali in v veliki meri temelji na Schnitzlerjevi noveli Umiranje, del je avtorski.

Dorian Šilec Petek je povedal, da Samotna pot preko odrasle generacije raziskuje boj za obstoj in kako se neka preteklost samoafirmira, afirmira in na novo vzpostavlja kot legitimna zgodovina, zaradi tega, da svojo lastno nečimrnost ščiti pred bremenom smrti.

Po besedah direktorice in umetniške vodja MGL Barbara Hieng Samobor Samotna pot gledalcu omogoča identifikacijo, da se opredeli do določenih vprašanj, ter ga spodbuja k razmisleku. Schnitzlerja, ki je bil sodobnik očeta psihoanalize Sigmunda Freuda in psihiatra Carla Gustava Junga, je, kot je povedala, pri umetniškem ustvarjanju zaznamovalo, da je bil zdravnik, saj je v njegovem fokusu človek ter njegovo telesno in duševno stanje ter čez človeka delo umešča v družbeni kontekst.

V predstavi profesorja Wegrata igra Jaka Lah. Njegovo umirajočo ženo Gabriele Tjaša Železnik. Matej Puc je slikar Fichtner, Uroš Smolej aristokrat von Sala. Nina Rakovec igra nekdanjo igralko Irene Herms, Wegratovo hčerko in sina, Klara Kuk in Domen Novak. Pod scenografijo Samotne poti na odru MGL se podpisuje režiser Dorian Šilec Petek. Dramaturginja je Eva Mahkovic. Kostumografka Tina Bonča. Avtor glasbe je Laren Polič Zdravič. Luč je oblikoval Boštjan Kos, zvok Matija Zajc. Lektorsko delo je opravila Maja Cerar.

Avtor glasbe Laren Polič Zdravič je povedal, da je glasba v predstavi pretežno tesnobna, a je moč slišati tudi takte valčka kot ironičen odgovor na smrt in današnji trap ter ob koncu predstave tudi del melodije balade Over the Rainbow.

Premiera bo v petek ob 20. uri. V letošnji sezoni naj bi sledile še tri ponovitve, nato bo ponovno na sporedu prihodnjo sezono.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-mgl-premiera-drame-o-samoti-egoizmu-in-prepadu-generacij-samotna-pot