Gledališče Celje v novi sezoni s šestimi premierami

Avtor: STA

Gledališče Celje bo v novi sezoni 2022/23 premierno uprizorilo šest predstav, pet za odrasle in eno za otroke. V novi sezoni so pripravili preplet sodobnih in klasičnih dramskih besedil. Marca prihodnje leto bodo pripravili 31. Dneve komedije, so danes sporočili iz gledališča.


Foto: Arhiv Gledališče Celje

Sezono bodo začeli na malem odru s finsko dramo Kristiana Smedsa Žalostinke iz srca Evrope v koprodukciji s finsko gledališko skupino sadsongskomplex:fi in režiji Jarija Juutinena, ki je v celjskem gledališču pustil močan pečat z režijo uprizoritve Očiščenje.

Prva uprizoritev na velikem odru bo sodobna ameriška romantična komedija avtorja Williama Missourija Downsa Poglej me! v režiji domačina Luka Marcena. Nadaljevali bodo s klasičnim delom ruske književnosti Oblast teme Leva Nikolajeviča Tolstoja v režiji režiserke mlajše generacije Maše Pelko.

Druga predstava na malem odru bo avtorski projekt Varje Hrvatin Ikigai, ki bo govoril o medosebnih intimnih odnosih med ženskami in moškimi v sodobnem času. Poseben dogodek bo zadnja premierska uprizoritev sodobne slovenske drame Maje Šorli, dobitnice Grumove nagrade za najboljše slovensko dramsko besedilo, Tega okusa še niste pokusili. Predstavo bo režirala Nina Šorak.

Za najmlajše bodo uprizorili predstavo Robin Hood v režiji Sama M. Strelca.

V sezoni 2022/23 bodo v Gledališču Celje že 31. Dnevi komedije. Celjsko gledališče kot organizator in celjska občina kot pokroviteljica sta razpisala javni anonimni natečaj za izvirno komedijo Žlahtno komedijsko pero. Rok oddaje je 30. september 2023, ker gre za bienalno nagrado bo podeljena na Dnevih komedije 2024.

V prihajajoči sezoni bodo za najmlajše obiskovalce gledališča na voljo dopoldanski, opoldanski in popoldanski Abonmajček. Vključuje lutkovni predstavi Zlatolaska in trije medvedi in Pravljice za mravljice ter plesno predstavo Žabji kralj in Rdeča kapica. Cena Abonmajčka je 15 evrov.

Z 31. avgustom dosedanja upravnica gledališča Tina Kosi zaključuje svoje delo v Gledališču Celje. Miha Golob bo kot novi upravnik svoj mandat nastopil 1. septembra.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/gledalisce-celje-v-novi-sezoni-s-sestimi-premierami