Na festivalu Vizije nagrajeni mladi filmski in gledališki ustvarjalci

Avtor: STA

V Novi Gorici je konec tedna potekal festival mladinske kulture Vizije, v okviru katerega je letos prvič zaživel tudi festival mladinskega filma FilmFreš. Tako so v nedeljo ob sklepu poleg festivalskih nagrad - vizionarjev na področju gledališkega in lutkovnega ustvarjanja - mladim ustvarjalcem podelili tudi vizionarje na področju filma.


Foto: Pixabay

Nagrajence festivala Vizij je tokrat izbrala komisija, ki so jo sestavljali gledališka in filmska igralka Anuša Kodelja (predsednica), filmski in gledališki ustvarjalec Gojmir Lešnjak - Gojc in dramaturg Rok Andres. Člani komisije so povedali, "da jih mladina fascinira". Kot je zapisala komisija, jo "fascinirajo njihova duhovitost, takšna najvišjega nivoja, raznolikost - videli smo lep nabor povsem različnih filmov in predstav - in družbena angažiranost, torej to, kako se odzivajo na svet in na dogajanje v njem".

Pod okriljem Vizij je letos prvič potekal samostojni festival mladinskega filma FilmFreš. Na razpis so prejeli 80 prijav, izmed katerih je selektor Matjaž Jamnik izbral 20 kratkih filmov in jih uvrstil v dva programska sklopa. Na festivalu so sodelovali kratki filmi najrazličnejših zvrsti, od animiranega do dokumentarnega, njihove avtorice in avtorji pa so bili stari med 15 in 30 let.

Nagrado filmfreš vizionar za najboljši film je prejel avtorski dokumentarec Labod (Društvo zaveznikov mehkega pristanka, Luksuz produkcija), vizionarja za filmsko igro je dobila Kristina Savić za vlogo Ane v filmu Bar na poljanskem nasipu (KUD Pozitiv), za scenarij pa Maj Rebolj za film Ata in stol. Arta Kroni je prejela nagrado za kamero in režijo filma Odstiranje (Akademija umetnosti UNG).

Posebni omembi je komisija namenila za dovršeno animacijo filma Za zaprtimi roletami v avtorstvu Mihe Reja ter za izjemen žanrski pristop: Mat v režiji Tima Luznarja (Studio Slog, Elitni Gorenjski Bebci).

Na področju gledališkega ustvarjanja je vizionarja za najboljšo predstavo v celoti prejela uprizoritev Nasprotja! (Teater Pozitiv, KUD Pozitiv in DIC Ljubljana). Vizionarja za igro so prejeli Nina Slanič za vlogo v avtorskem projektu Potica brez rozin (Janežev upognjenec, Moment Maribor in KD Svoboda osvobaja Slovenske Konjice), Čarna Lampret za vlogo v igri Imeli smo srečo (Gledališka šola Prve gimnazije Maribor, MKUD Prva gimnazija Maribor) in Lija V. Vremec za vlogo v predstavi Čas besnenja (Mladi oder AMO, SNG Nova Gorica).

Za najboljšo lutkovno predstavo v celoti je bila razglašen Avtorski projekt: Naj bo lučka v izvedbi Gledališke šole Prve gimnazije Maribor in MKUD Prve gimnazije Maribor. Vizionar za glasbo in igro je šel Petji Golec Horvat v tej predstavi, vizionar za celostno likovno podobo pa je prejela skupina predstave Ostaline, ki je nastala v produkciji Hišine lutkovne akademije in Hiše otrok in umetnosti Ljubljana, so sporočili organizatorji. 


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/na-festivalu-vizije-nagrajeni-mladi-filmski-in-gledaliski-ustvarjalci