Podeljene nagrade tantadruj

Avtor: SiGledal, STA

V Gledališču Koper so včeraj podelili primorske gledališke nagrade tantadruj.


Matija Rupel (52 hertzov) / Foto: Peter Uhan, SNG Nova Gorica

Žirija v sestavi Ivane ZajcAne Perne in Andraža Gombača je za najboljšo predstavo v celoti izbrala uprizoritev 52 hertzov, ki je nastala po besedilu srbske dramatičarke Tijane Grimić Najbolj osamljen kit na svetu v prevodu Dijane Matković. Predstavo je režirala Mojca Madon, nastala pa je v produkciji SNG Nova Gorica. Predstava izžareva mladost, odlikujejo jo izvrsten humor, igrivost, a hkrati izjemna globina, saj se ukvarja z zahtevnimi temami smrti, samote in razpada neke skupnosti. V pripovedi o družini se pred gledalcem zvrsti preplet zgodb, odmaknjene poetičnosti, iskrivih spominov, detajlov in drobnih dogodkov ter čistih emocij, piše v utemeljitvi. 

Nagrado za igralsko stvaritev je prejel Matija Rupel (član ansambla SNG Nova Gorica) za vloge v predstavah 52 hertzov, Čriček in temačni občutek (produkcija SNG Nova Gorica) in In stoletje bo zardelo (produkcija SNG Nova Gorica in Anton Podbevšek Teater). Kot piše v utemeljitvi, Črička v režiji Ivane Djilas portretira "prikupno, duhovito, ravno prav prismuknjeno in obenem ganljivo". V predstavi Matjaža Bergerja je natančno oblikoval ključna sopotnika Edvarda Kocbeka: baletnika Pina Mlakarja z gibkostjo mladostnega optimizma, radovednosti in radoživosti, teže ulovljivega Borisa Kidriča pa je "od mladostne zagnanosti pravovernega partizana izostril do hladne pragmatičnosti in odrezave brezkompromisnosti strumnega politika". V predstavi 52 hertzov je Rupel "žalostni klovn in obenem priljuden povezovalec predstave".

Tantadruja za poseben dosežek je prejel Andrej Vrhovnik, ki je kot kostumograf sodeloval pri predstavi Ptičja farma (koprodukcija Gledališča Koper in SSG Trst). Dober znanec vseh treh primorskih gledališč je pred devetimi leti prvo samostojno kostumografijo ustvaril v tržaškem teatru, v iztekajoči se sezoni pa sodeloval z vsemi tremi. Ptičjo farmo Jere Ivanc v režiji Jake Ivanca je oblekel v pisano in razkošno perje. "Učinkovito ukrojeni kostumi spretno sledijo hitremu in burnemu dogajanju, vešče določajo like in predstavi vtisnejo nepozabno podobo," je presodila žirija.

Nagrado tantadruj za življenjsko delo je prejel režiser in profesor Dušan Mlakar, ki je kar tretjino predstav režiral v primorskih gledališčih – v SNG Nova Gorica 27, v SSG Trst 14 in v Gledališču Koper dve predstavi.

Andraž Gombač se je v uvodnem nagovoru poklonil Gašperju Tiču, čigar gledališko-glasbeno predstavo Trio so zaigrali po podelitvi.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/podeljene-nagrade-tantadruj-1