Prva izvedba novega avtorskega dela Karmine Šilec in podelitev nagrade Music Theatre NOW

Avtor: Carmina Slovenica

Karmina Šilec bo konec tedna v Rotterdamu na Festivalu O. sprejela najuglednejšo nagrado za glasbeno gledališko ustvarjanje - Glasbeno gledališče ZDAJ (Music Theatre NOW) za produkcijo Carmine Slovenice THRENOS (za grlo), za katero se je predstava potegovala v konkurenci s preko 150 predstavami z vsega sveta. Sodelovala bo tudi v MTNow nagrajenci v dialogu: Širjenje umetniških praks. Predstava Threnos (za grlo) bo na festivalu na ogled v sklopu O.Cinema Now.


Foto: Pixabay

V tem tednu bo tudi prva predstavitev novega avtorskega projekta Šema Elektro, ki nastaja v produkciji Carmine Slovenice in v izvedbi ansambla Kebataola. Izveda glasbeno scenskega dela, ki je del cikla Baba bo v CS Loži v mariborski dvorani Union.

THRENOS na MTNOW

Mednarodni festival opere, glasbenega gledališča in gledališča Festival O. letos gosti podelitev nagrad Glasbeno gledališče ZDAJ - vodilno mednarodno tekmovanje premiernih produkcij novih glasbeno gledaliških del, ki nastajajo v profesionalnih produkcijskih hišah. Od leta 2008 je na tekmovanju sodelovalo preko 1000 svetovnih premier nove opere in glasbenega gledališča kot del tega edinstvenega srečanja, ki povezuje praktike in organizatorje tovrstnih dogodkov z vsega sveta.

"Threnos (za grlo) je vznemirljiva predstava ne le zaradi rituala, v katerega vključi občinstvo, temveč tudi zaradi močnega sporočila. Zamisel o razumevanju narave in refleksiji družbe skozi metaforo žalovanja za živalmi stoji kot izkušnja, v kateri je povezanost zagotovljena. Tudi glasbena kompozicija izstopa kot poziv k skupnostim in k lepoti, ki ji močna forma postavitve daje navdihujoč medprostor za notranjo refleksijo." (strokovna žirija Glasbeno gledališče Zdaj / Music Theatre Now 2021)

Predstava Threnos v izvedbi ansambla Choregie – novoglasbeno gledališče, je bila v Sloveniji premierno predstavljena marca 2020. Ustvarila jo je mednarodna umetniška zasedba, ob skladatelju Jacobu Cooperju in avtorici glasbenega in uprizoritvenega koncepta Karmini Šilec, še pesnica Dora Malech, scenograf Dorian Šilec Petek, avtorica risb in videa Young Joo Lee, umetniška sodelavka Sidra Bell, kostumografka Tina Bonča, oblikovalec svetlobe Andrej Hajdinjak in oblikovalec zvoka Danilo Ženko.

Threnos je lani izšel na tudi DVD plošči.

Šema Elektro

Za ženske glasove, akustične, elektroakustične instrumente in elektroniko nastaja kot del cikla Baba. Vsebinsko delo izhaja iz teme, ki sta jo zastavili knjigi Karmine Šilec Kolosalna balkanska fikcija in Katalog. Šema elektro je hibridno delo, projekt glasbeno-gledališko-pripovedne oblike, ki ruši meje med odrskimi govoricami in je metafora za odpiranje misli, dojemanja, izkušenj. Zastavlja obliko pripovedništva, ki je inspirirano z guslarskim konceptom govora in petja ob spremljavi enostrunskega glasbila. Glasbeni jezik se poigrava z dvojnostmi med urbanim in ruralnim, ljudskim in »visokim«, analognim in digitalnim, monofonim in polifonim. Uporaba sodobne tehnologije za produkcijo glasbe (npr.hibridizacija in kloniranje glasov in zvokov) in fiktivnih referenc na tradicionalno dediščino (izmišljena etničnost) prinaša različne pomenske smeri.

Štirinajst članska zasedba ansambla !Kebataola! raziskuje kako preko osnovne reference (zaprisežene device z Balkana), slik nekega prostora, fragmentov iz življenj žensk in kritiko zahodnega pogleda na fenomen virdzin sporočati politično vprašanje sodobne družbe, in sicer o vlogi in položaju spola in interpretacije moči, ki jo v nas prenaša zgodovina. Šema elektro deluje kot platno, na katero so projicirane vsebine zavesti družbe, njena prepričanja, zgodovina in sedanjost, vedenja in zablode. Projekt bo predstavljen kot delo v nastajanju.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/prva-izvedba-novega-avtorskega-dela-karmine-silecin-podelitev-nagrade-music-theatre-now