V ptujski mestni galeriji pregledna razstava Silvana Omerzuja

Avtor: STA

V ptujski mestni galeriji bodo zvečer odprli pregledno razstavo likovnega umetnika, gledališkega režiserja in lutkarja Silvana Omerzuja. Razstava, ki bo na ogled do 26. junija, je nastala kot rezultat sodelovanja z Galerijo Božidar Jakac iz Kostanjevice na Krki v sklopu združenja Zgodovinskih mest Slovenije.


Silvan Omerzu / Foto: Anže Malovrh, STA

Gre za izmenjavo razstav med obema mestoma Kostanjevico in Ptujem. V Kostanjevici je bila predstavljena pregledna razstava 20 let Festivala Art Stays, v Galeriji mesta Ptuj pa bo Silvan Omerzu, izjemen in samosvoj lutkar, ki je s svojimi lutkami dal neizbrisen pečat lutkovnim gledališčem in drugim gledališčem po Sloveniji.

Na razstavi bo predstavljeno njegovo ustvarjanje za gledališča s skrbno izbranim naborom najrazličnejših del, od risbe in slike, senčne podobe, kinetične skulpture, prostorske instalacije do scenografije in lutke, ki so nastala v preteklih tridesetih letih.

Kot sporočajo iz Zavoda za turizem Ptuj, ustvarjalno pot Silvana Omerzuja zaznamuje izrazita interdisciplinarnost, saj se kot ustvarjalec ni nikdar zavezal le eni umetniški disciplini ali mediju, temveč je hkrati deloval kot vizualni umetnik, scenograf, lutkar in gledališki režiser.

Za njegovo umetniško prakso, ki se pojavlja tako na gledaliških odrih kot v galerijskih prostorih, so značilne kompleksne objektne instalacije, ustvarjene iz lesa in kombinirane z najrazličnejšimi materiali, ki prikazujejo ekspresivne in često groteskne motive, v katerih se odražata subtilna družbena kritika in obešenjaški humor.

Na razstavi bodo na ogled izbrani elementi iz nekaterih najbolj odmevnih in ključnih del, kot so gledališke predstave Prepovedane ljubezni (Lutkovno gledališče Ljubljana, 2009), Hiša Marije pomočnice (Slovensko mladinsko gledališče, 2007-2008) in Besede iz hiše Karlstein (Lutkovno gledališče Maribor, 2017) ali razstavi Omizja (MGLC, 2010) in Ivan Cankar in Evropa (Cankarjev dom, 2018-2019).

Leta 1955 rojeni Silvan Omerzu je po študiju na pedagoški akademiji delal v Lutkovnem gledališču v Ljubljani, leta 1983 pa je odšel na študijsko izpopolnjevanje iz lutkovne scenografije in oblikovanja lutk v Prago. V začetku 90. let je sodeloval pri ustanovitvi neodvisnega gledališča Konj v Ljubljani in bil hkrati stalni sodelavec osrednjega lutkovnega gledališča Minor v Pragi. Pozneje je kot neodvisni ustvarjalec sodeloval z različnimi teatri v Sloveniji in mednarodnem prostoru, za katere je ustvaril serijo odmevnih predstav.

Ker je v njegovih lutkovnih in gledaliških projektih vizualna podoba ključnega pomena, se je pogosto predstavljal tudi v galerijskih prostorih. Za svoje vsestransko delovanje je prejel več nagrad, med drugim nagrado Prešernovega sklada leta 2006. Živi in deluje v Ljubljani.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-ptujski-mestni-galeriji-pregledna-razstava-silvana-omerzuja