Mirjam Drnovšček: Imamo izvrstno ekipo, ki zmore odigrati vse (intervju)

Avtor: STA / Rosana Rijavec

Po 16 letih in dveh mandatih na čelu gledališča v Kranju se je Mirjam Drnovšček vrnila v Novo Gorico, kjer je bila imenovana za direktorico Slovenskega narodnega gledališča. Kot nekdanjo zaposleno v novogoriškem gledališču, kjer je pred leti skrbela za stike z javnostjo, so jo ob vrnitvi "domov" lepo sprejeli.


Foto: Tamino Petelinšek / STA

"Po dveh mandatih v Kranju sem se odločila, da za tretji mandat ne bom kandidirala, saj sem potrebovala nekaj novega in drugačnega. Ko se je nato pokazala priložnost v novogoriškem gledališču, sem se z veseljem prijavila. Tu sem le začela poklicno pot v gledališču, tu je moj domači kraj in sem se zato z veseljem vrnila nazaj," je v pogovoru povedala Mirjam Drnovšček.

Že pred vrnitvijo oktobra lani je vedela, da je med Prešernovim gledališčem v Kranju in SNG Nova Gorica velika razlika. "Tukaj je vendarle nacionalno gledališče, tukaj je preko 70 zaposlenih, v Kranju pa manj kot 30. Tukaj sta dve prizorišči, velika in mala dvorana, in je že zaradi tega tudi po obsegu veliko večje, zahteva veliko več dela in organizacije. Vendar se dobro počutim na Goriškem," je povedala.

Igralska ekipa v novogoriškem gledališču je dobra, v letošnji sezoni nagrajena z večjim številom nagrad, sodelovali pa so tudi na dveh večjih festivalih. "To sicer ni moja zasluga, pač pa zasluga prejšnjega vodstva, Maje Jerman Bratec in Marka Bratuša, vendar sem nanje zelo ponosna."

Tudi v prihodnji sezoni je program premišljeno izbran, da vsi domači igralci dobijo vloge, v katerih bodo lahko pokazali, kaj zmorejo in znajo. V novogoriško gledališče bodo povabili priznane režiserje, saj "imamo res izvrstno igralsko ekipo, ki zmore odigrati vse, kar si zaželimo in načrtujemo". "Z umetniškim vodjo Markom Bratušem, ki bdi nad programom, izvrstno sodelujeva, imava iste cilje in vizijo, tako da se res veselim novih sezon," je povedala Mirjam Drnovšček.

V Novi Gorici so jo lepo sprejeli. "Imam zelo dober občutek, vsi so veseli moje vrnitve in upam, da bo to trajalo do konca mandata. Seveda pa v tako velikem kolektivu pride tudi do nesoglasij ali različnih dnevnih problemov. To je bilo vidno predvsem v času epidemije covida-19, ko smo dejansko spreminjali program iz dneva v dan. Vendar smo dobra ekipa in tudi dnevno prilagajanje na spremembe smo nekako izpeljali, saj ni bilo nikogar, ki bi želel delati po svoje. Vsi so pokazali veliko dobre volje za sodelovanje pri reševanju problemov."

Prav zaradi morebitnega novega vala epidemije jih je nekoliko tudi strah prihodnosti, priznava. Upa sicer, da do popolne zapore ne bo več prišlo, imajo pa pripravljene načrte za ravnanje, če bi se to zgodilo.

"Ob morebitnem novem valu bodo verjetno ponovno omejitve v dvorani, pri publiki, temu pa se bomo sproti prilagajali. Upam, da ne bo več tako, kot je bilo letos, ko so bili dnevno različni ukrepi in ko dnevno nismo vedeli, koliko ljudi imamo lahko naslednji dan v dvorani. Upam, da bo to v prihodnje nekoliko bolj premišljeno in da se bomo na posamezne ukrepe imeli čas pripraviti."

Tudi gledalci so se v tem času navadili na spremembe, ki jih je bilo precej, je še poudarila direktorica SNG Nova Gorica. "Tudi publika sedaj ve, da se vsi prilagajamo. In morda je to tista dobra stvar covida, ko postajamo bolj sprejemljivi za spremembe, se ne jezimo več toliko, ampak preprosto sprejmemo to, kar imamo, da je za vse v dani situaciji najboljše."

Nova sezona je pripravljena in glede na omejitve so si jo zastavili kar smelo. "Mislim, da je potrebno biti v teh časih kljub vsemu drzen, da ne pademo v neko melanholijo, v nek strah, ampak si je potrebno kar pogumno zastaviti cilje. Ob tem se moramo seveda zavedati, da se lahko stvari spremenijo, vendar nočemo delati korakov nazaj, pač pa naprej," je menila Mirjam Drnovšček.

Izrazila je upanje, da jim bo uspelo izvesti vse, kar so si zadali. "V letošnjem letu bomo izvedli deset novih uprizoritev, od tega štiri koprodukcije, jeseni bomo razpisali nove abonmaje, v okviru katerih bodo v Novi Gorici gostovale tudi najboljše predstave drugih gledališč, sodelujemo v evropskih projektih, v luči EPK 2025 navezujemo stike s partnerji iz Italije, med drugim s festivaloma Visavi in Mittelfestom."

V prihodnje bo morala sogovornica sicer reševati še eno težavo – ob dovolj velikem igralskem ansamblu bodo potrebovali večjo okrepitev in nove zaposlitve tehničnega osebja. "S tem se soočamo, saj se v času, ko se je delala mala dvorana, ekipe na tehničnem področju ni dodatno okrepilo in to se sedaj pozna. Težavo bo potrebno rešiti v naslednjih nekaj letih, saj potrebujemo dve samostojni tehnični ekipi, da bomo lahko imeli istočasno predstavi na malem in velikem odru ali eno doma in eno na gostovanju, kar pa sedaj ni mogoče."


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/mirjam-drnovscek-imamo-izvrstno-ekipo-ki-zmore-odigrati-vse-intervju