Gledališče Celje nocoj premierno z dramo Dolg

Avtor: STA

V Gledališču Celje bo nocoj kot zadnja v sezoni premiero doživela predstava Dolg. Režijo prve slovenske uprizoritve drame britanske dramatičarke Alexandre Wood podpisuje Juš Zidar. Drama v ospredje postavlja težavne družinske odnose in socialno krizo, ki je ljudi prignala do roba zloma.


Foto: Uroš Hočevar / SLG Celje

Predstava ponuja dvogovor med materjo in hčerjo, ki v ospredje postavlja toksičen družinski odnos in socialno krizo, ki povzroča številne travme na različnih družbenih mikro ravneh, predvsem pa vpliva na medosebne odnose. Hči po diplomi dobi službo kot osebna asistentka vplivnega direktorja v banki. Mati je prepričana, da mu je v zameno ponudila spolne usluge, so zapisali v celjskem gledališču.

V uprizoritvi se dialoški del, ki se osredotoča na propadajoči odnos med materjo in hčerko, prepleta s prizori, ki razkrivajo širši družbeni kontekst socialne bede. Igra gledalcu zastavlja le vprašanja in ne odgovarja na to, kakšni smo in kako naj živimo, kako naj se vedemo drug do drugega, ko naše odnose zastruplja družbena kriza. Prav tako ne ponuja odgovorov na vprašanje, kakšni odnosi so sploh še možni v ozračju, zastrupljenem z diktatom divjega kapitalizma.

V predstavi po drami, ki jo je prevedla Tina Mahkota, igrata Lučka Počkaj in Maša Grošelj. Dramaturginja je Tatjana Doma, scenografka Sara Slivnik, kostumografka Tina Bonča.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/gledalisce-celje-nocoj-premierno-z-dramo-dolg