Na Ljubljana festival prihaja posodobljena antična zgodba o Penelopi

Avtor: STA

Ljubljanska Drama je tokrat združila moči s Festivalom Ljubljana pri predstavi Penelopiada, ki bo premiero doživela 29. maja. Po besedah ravnateljice Drame Vesne Jurca Tadel je predstava, ki je nastala po predlogi dela Margaret Atwood v režiji Livije Pandur, posebna, zato potrebuje poseben prostor, kar Peklensko dvorišče Križank gotovo je.


Foto: Peter Uhan / SNG Drama Ljubljana

Slovita kanadska avtorica Margaret Atwood se v svojih delih loteva večnih tem, ki jih postavlja v sodobno okolje. Tako je po besedah režiserke tudi njen roman Penelopina preja, za dramatizacijo katerega je poskrbel Tibor Hrs Pandur, zelo aktualen v času, ko v medije prihajajo zgodbe žensk, ki poročajo o raznem nasilju, ki so ga morale pretrpeti. Če je avtorica svoj roman označila za šesti odmev Homerjeve Odiseje, bi lahko bila tokratna predstava njegov sedmi odmev, je poudarila režiserka.

Avtorica kot tudi predstava za izhodišče jemljeta 22. spev iz Homerjeve Odiseje, ki opisuje zgodbo Penelope in njenih 12 dekel, ki jih je Odisej po vrnitvi domov skupaj s snubci, ki so oblegali Penelopo, pobil. V predstavi odpirajo zgodbo iz vidika žensk – Penelope kot aristokratinje in dekel, ki so bile kot sužnje pravno ničvredne. Penelopa ima namreč v Odisejevi odsotnosti – ki se deset let bojuje in deset let vrača domov – vlogo arbitra, je pojasnil dramaturg predstave. Med drugim se mora soočiti z obleganjem številnih snubcev, ki se lotevajo njenih zalog in zlorabljajo njene dekle, je dodal.

V vlogi Penelope "iz zasmrtja" nastopa Polona Juh. Po njenih besedah se lahko šele tedaj, ko se človek "po smrti" zave svojih dejanj, "začne pisati boljša prihodnost". Penelopo je opisala kot mit oziroma poučno legendo, ki je bila skozi čas vzor ženskam s svojo potrpežljivostjo, uvidevnostjo, ponižnostjo in čakajočo držo. "A verjetno bi Penelopa današnjim ženskam dejala, naj se ne zgledujejo po njej," je prepričana igralka. Ta glas, ki ga je z romanom oživila že Margaret Atwood, med drugim preizprašuje njeno pasivno vlogo, ki jo je imela ob poboju svojih dekel. Kje je bila, ko bi morala biti prisotna, je eno izmed vprašanj, ki si ga je po igralkinih besedah posthumno zastavljala.

Kot je še poudarila režiserka, je Penelopiada obenem predstava o vseh današnjih ženskah na vojnih območjih, ki čakajo na svoje može, sinove in ljubimce, ki se bojujejo.

Pri predstavi igra pomembno vlogo tudi glasba, kar se kaže tudi v tem, da so vsi rituali uglasbeni, so še povedali na današnji predstavitvi Penelopiade. Za glasbo je poskrbel duo Silence. Poleg Polone Juh v predstavi igrajo še Sabina Kogovšek, Saša Pavlin Stošič ter Gaja Filač in Ivana Percan Kodarin kot gosta. V vlogi deklet kot gostje nastopajo Zala Hodnik, Urška Kastelic, Ana Plahutnik in Maria Shilkina. Scenograf predstave je Sven Jonke, kostumograf Leo Kulaš, svetovalka za gib Sanja Nešković Peršin.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/na-ljubljana-festival-prihaja-posodobljena-anticna-zgodba-o-penelopi