V Kulturnem domu v Gorici ponovno festival Komigo

Avtor: STA

V Kulturnem domu v Gorici bo med 24. majem in 1. oktobrom ponovno potekal Festival komičnega gledališč Komigo 2022. V dosedanjih 18 izvedbah je svojevrstni, trojezični goriški festival s podnaslovom Vzemi si čas za smeh, ki je glasba duše! vzbujal veliko zanimanje na celotnem čezmejnem goriškem prostoru.


Foto: Pixabay

"Ker menimo, da sta gledališka umetnost in gledališka kultura bistvena elementa za spoznavanje, ohranjanje in razvoj kulture enega naroda, nameravamo tudi letos prirediti v Gorici poseben, trojezični gledališki festival. Osrednja tema festivala bo komičnost. Komično gledališče ima to posebno moč, da je neposredno komunikativno ne glede na jezik, ki ga uporablja. Publika, na katero se projekt obrača, je italijanska, slovenska in furlanska, oz. katerakoli," so zapisali v sporočilu za javnost v goriškem Kulturnem domu.

Letošnji festival prinaša sedem predstav v abonmaju in šest izvenabonmajskih dogodkov, kot so razstave in koncerti. Vse predstave se bodo odigrale na odru velike dvorane Kulturnega doma Gorica. Prvi festivalski dogodek bo 24. maja, to bo kabaretni večer Kababaretke, zaključek pa je predviden 1. oktobra z Andro Merku Show.

V četrtek sledi premiera komedije Pandemenca, v kateri nastopata Boris Kobal in Boris Devetak, 8. junija bo na odru komedija Mali otroci, veliki problemi, v kateri nastopata Uroš Kuzman in Aleš Nova, 13. junija bo prvič gost Komigoja Paolo Rossi s predstavo Teatro assemblea, 22. junija pa Angelo Floramo in harmonikaš Paolo Forte s svojevrstnim recitalom Di velieri, monasteri e altre frontiere.

Festival se bo nadaljeval 13. septembra, ko bo na sporedu najprej Predstava za vsako priložnost, pri kateri bo ob Ladu Bizovičarju, Gašperju Konecu in Juretu Karasu sodeloval tudi pihalni orkester Kras iz Doberdoba. Dvajsetega septembra bodo gostili komedijo Špasteatra Erotika po Emeršiču, 1. oktobra pa se bo na odru Kulturnega doma v Gorici v posebnem showu ponovno predstavil Andro Merku.

Izven abonmaja Komigo 2022 so na Goriškem napovedani še koncerti skupine Help!, orkestra Big band Nova (v parku v Pevmi) in poseben glasbeni dogodek Tribute Freddie Mercury. V oktobru je napovedana še izvenabonmajska predstava 5 x una oziroma poklon goriški gledališki igralki in režiserki Maji Monzani.

Trojezični festival komičnega gledališča, ki je edini te vrste tako v Sloveniji kot Italiji, je nastal leta 2004 v okviru Interrega Italija - Slovenija. Nosilec projekta je Kulturni dom Gorica, v sodelovanju s Slovenskim stalnim gledališčem iz Trsta, z Glasbeno matico (Trst, Gorica, Benečija) in drugimi kulturnimi ustanovami in društvi na območju Goriške.

Pokrovitelji projekta so italijanska dežela Furlanija-Julijska krajina, občine Gorica, Sovodnje ob Soči, Doberdob in Nova Gorica ter Slovensko kulturno gospodarska zveza, urad vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu ter Fundacija goriške hranilnice.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-kulturnem-domu-v-gorici-ponovno-festival-komigo