Asociacija o ambiciozni koalicijski pogodbi, ekonomist Srakar izpostavil napoved stabilnega financiranja kulture

Avtor: STA

V Asociaciji so ocenili, da gre v koalicijski pogodbi na področju kulture za ambiciozno zastavljen načrt prioritet in ciljev. Ekonomist Andrej Srakar je glede koalicijske pogodbe, ki se nanaša na kulturo, v izjavi za STA izpostavil napoved stabilnega financiranja kulture ter razmislek o ustreznih spremembah.


Foto: Pixabay

Tisto, kar je zapisano v koalicijski pogodbi in se nanaša na kulturo, je po oceni Srakarja dovolj celovito za koalicijsko pogodbo, kjer so praviloma stvari že tako zapisane ohlapno. Dodal je, da se v koalicijski pogodbi omenja tudi modernizacija sistema, sicer na zelo ohlapen način in ni nič točno določenega, a vemo, da obstajajo predlogi zakonov, ki so doslej obtičali v predalih, "kar je velik madež na kulturnem sektorju in tudi ovira za boljšo delo".

Ob tem je Srakar opozoril, da se je na področju financiranja kulture v prejšnjih letih dogajala "eksplozija nekih zelo čudnih številk" ter da je dosedanji minister za kulturo Vasko Simoniti po nepotrebnem ustvaril "popolnoma eksplodiran proračun za kulturo". Kultura je po naravi sektor, kjer gre v poprečju za umetnike z nizkimi dohodki, zato je višanje proračuna brez spremembe sistema delovanja, kar se je dogajalo v prejšnjih letih, "noro". Potrebno je zagotoviti stabilno financiranje, sama proračunska sredstva za kulturo pa se ne višajo, če za to ni potrebe. "Razen, če je edino merilo, da se financira koga, ki je pri koritu, kar je bilo v prejšnjih letih". Poleg tega, da so težave v kulturniškem sistemu z napol koruptivnimi povezavami znotraj sektorja. Mehansko višanje proračuna za kulturo tako v slovenskem primeru ni odgovor, je opozoril Srakar.

V prejšnjih letih je bila višina proračunskih sredstev za kulturo dva odstotka BDP in to se zdi sodelavcu Inštituta za ekonomska raziskovanja in ljubljanske Ekonomske fakultete Srakarju normalna meja, "bistveno več pa samo, če je resnično podkrepljeno", ker sicer to področju prej škodi, kot da bi bilo v njegovo dobro. Kot so zapisali v Društvu nevladnih organizacij in samostojnih ustvarjalcev na področju kulture in umetnosti Asociacija, v koalicijski pogodbi na področju kulture "najdemo popis najbolj perečih in ključnih težav, ki jih je že dolgo potrebno vključujoče nasloviti in na katere v društvu vseskozi opozarjamo".

Po oceni Asociacije "gre za ambiciozno zastavljen načrt prioritet in ciljev, katerega vsesplošna realizacija bo vsekakor izziv, a ob jasni zavezi, da bodo vsi deležniki ter civilna družba aktivno vključeni v postopke oblikovanja politik, odločanja ter prenove zakonodajnega okvirja kot stroka in partner, verjamemo, da je na vseh točkah možno storiti bistvene korake v smeri izboljšave stanja, saniranja v preteklem mandatu nastale škode ter končne vzpostavitve razmer, ki bodo privedle do stabilizacije in razvoja vseh stebrov kulture".

Kot so poudarili, pozdravljajo, da v koalicijski pogodbi nevladne organizacije in samozaposleni v kulturi ter neodvisni mediji s programi v javnem interesu zasedajo vidno mesto. "Sporazum tako obeta aktivno, celostno in razvojno naravnano naslavljanje njihovega položaja, ki jim je bilo v preteklem mandatu vse prepogosto neupravičeno odrečeno," so spomnili.

Kot nič manj pomembno ocenjujejo še, da koalicijska pogodba prepoznava tudi druge pomembne prioritete v polju kulture: decentralizacijo, ustreznost odziva na epidemijo, medsektorsko povezovanje in izobraževanje. Pozdravljajo tudi vladno zavezo k uveljavljanju enakosti spolov ter prizadevanje za dvig socialne vključenosti.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/asociacija-o-ambiciozni-koalicijski-pogodbi-ekonomist-srakar-izpostavil-napoved-stabilnega-financiranja-kulture