Nagrada za življenjsko delo Ita Rina letos Silvi Čušin, zlati lok Barbri Drnač

Avtor: STA

Znani so prejemniki nagrad Društva slovenskih avdiovizualnih igralcev (DSI) in sekcije plesnih ustvarjalcev leta, ki deluje znotraj društva. Nagrado Ita Rina za življenjsko delo prejme igralka Silva Čušin, veliko nagrado zlati lok za izjemen prispevek, bogatitev in razvoj plesne umetnosti na filmskem in avdiovizualnem področju pa Barbra Drnač.


Foto: Peter Uhan

Kot piše v obrazložitvi za nagrado, poimenovani po igralki Iti Rina, "o presežkih v slovenskem filmu se enostavno ne moremo pogovarjati, ne da bi pri tem izpostavili stvaritev igralke in filmske ustvarjalke Silve Čušin". Poleg obširnega opusa filmskih in televizijskih vlog v obrazložitvi navajajo njeno značilno igralsko prezenco, "ki se je preprosto ne more spregledati".

"Kreacije Silve Čušin podirajo vse negativne stereotipe slovenske filmske igre, na ekranu namreč vedno deluje naravno, prepričljivo, živo in nepredvidljivo. Preciznost, subtilnost, mirnost in neverjeten občutek za filmski jezik so zaščitni znak njenega dela... Skozi njeno igro pronicata dostojanstvo in veličina ne glede na status in velikost vloge, ki jo uprizarja," še piše v obrazložitvi.

"Barbra Drnač kot plesna novinarka in kritičarka v naši kulturni sredini predstavlja sinonim za promocijo plesa," pa piše v obrazložitvi nagrade za življenjsko delo zlati lok. Na medijskem in plesnem področju deluje od leta 1992, od uvedbe unikatne plesne oddaje Dance Session, ki se je skozi leta njenega umetniškega delovanja razvila in poglobila ter preimenovala v danes vsem znano Parado plesa.

Kot urednica, avtorica in voditeljica ostaja zvesta osnovni liniji oddaje, ki je magazinskega tipa in vključuje vse zvrsti plesa, od zabavnega, športnega do umetniškega. Tako že vrsto let zapolnjuje manko strokovnih in poljudnih prispevkov s področja plesnega novinarstva. Leta 2007 je odprla še platformo Parada plesa, ki je edini spletni plesni medijski portal. Ob promociji plesa v slovenskem prostoru, s katero se ukvarja že 30 let, v obrazložitvi izpostavljajo tudi njeno udeležbo na največjih mednarodnih plesnih festivalih, kjer promovira slovenski ples.

DSI letos drugič podeljuje stanovske nagrade in priznanja. Poleg nagrade za življenjsko delo na področju igralstva so razglasili še prejemnike drugih priznanj. Priznanje kontraplan za zaslužnega filmskega sodelavca, ki je s svojim delom pripomogel k odličnosti igralk ali igralcev v avdiovizualni (AV) produkciji, prejme asistent režiser Igor Godina.

Nagrado glas risanke prejme igralka Lena Hribar Škrlec. Nagrajena je za najboljšo sinhronizacijo AV dela za sinhronizacije Pikice v risani seriji Šola za pošasti, Angeline v risani seriji Bela in Sebastijan, naslovne vloge v risanki Sibila in Jernejčkov v risankah Kvartet rogov.

Igralka Liza Marijina in igralec Sandi Pavlin pa letos dobita nagrado veliki plan za najboljše igralske stvaritve v dveletnem ustvarjalnem obdobju. Liza Marijina je nagrajena za vlogo Eve v filmu Prasica, slabšalni izraz za žensko, Pavlin pa za vlogo Bruna v filmu Sanremo.

Na plesnem področju pa so letos nagradili kratki plesni film James Bond 007 - Skyfall plesalca pedagoga in koreografa Matevža Česna ter kratki plesni film The Greatest Showman - This is me koreografinje Lucije Velkavrh, ki sta oba prejela priznanje lok za inovativno, domišljeno in estetsko izvirno plesno kreacijo na področju AV del.

Z lokom sta ovenčana še kratka plesna filma Horizon plesalcev in koreografov Nastje Bremec Rynia in Michala Rynia in Malaguena evropskih in svetovnih prvakov v latinskoameriških plesih Jagode in Jurija Batagelja. Oba sta nagrajena za unikatno, avtorsko prepoznavno, vsebinsko zaokroženo in izvedbeno dovršeno plesno stvaritev na AV področju, so sporočili iz DSI.

Nagrade in priznanja bodo tako kot lani podelili na otvoritvenem večeru igralskega filmskega festivala Krafft - Kranj, ki bo 14. junija v Letnem gledališču Khislstein.

Lani sta nagrado za življenjsko delo prejela igralec Ivo Barišič in plesalec Milko Šparemblek.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/nagrada-za-zivljenjsko-delo-ita-rina-letos-silvi-cusin-zlati-lok-barbri-drnac