Tri slovenske radijske igre na priznanem festivalu na Hvaru

Avtor: STA

Na mednarodnem festivalu Prix Marulić na otoku Hvar se bodo v tekmovalnem programu predstavile vse radijske igre, ki jih je na festival poslal Program Ars: Bratonski pil, Medeja... bom postala in Glas šakala. Uvrstitev na festival, namenjen starim besedilom, nastalim pred letom 1921, je velik uspeh za slovensko radijsko igro.


Foto: Pixabay

Na letošnjem 25. festivalu, namenjenem starim besedilom, nastalim pred pred začetkom radijskega oddajanja, se bo v tekmovalnem programu zvrstilo 41 radiofonskih del pretežno iz Evrope, sodelovale pa bodo tudi radijske igre iz Avstralije, Kanade in Irana.

Iz kategorije radijska drama se je v predizbor uvrstilo 16 del, kratkih form bo 13, dokumentarcev pa 12. Igri Bratonski pil in Medeja... bom postala bosta konkurirali v dramski kategoriji, Glas šakala pa v dokumentarni.

Zgodba o Bratonskem pilu je nastala okoli leta 1724. Ivanu Škafarju, čigar zapis je izhodišče zgodbe, jo je pripovedoval Štefan Pivar (1861-1948) iz Bratoncev. Kristusovo znamenje, med domačini znano kot Bratonski pil, sta po pripovedovanju pred davnim časom postavila oče in sin iz Bratoncev, ker sta ju Kristus in törniška Mati božja rešila pred grozno smrtjo. V napeti radijski kriminalki nastopa junaška hči Katica. V pristni prekmurščini zgodba zveni avtentično, "v njej gre za življenje in smrt, storilci zlih dejanj pa bodo pravično kaznovani, kot ljudskim zgodbam tudi pritiče," so vsebino povzeli na RTV Slovenija.

Radijska igra Medeja... bom postala je prirejena po manj znani različici Medeje, enem najbolj razvpitih ženskih likov iz grške mitologije. Najpogosteje uprizarjana je bolj znana grška, Evripidova, latinska, manj znana in zelo malo uprizarjana, pa je Senekova. Leta 2014 je doživela prvo slovensko uprizoritev v ljubljanski Drami z Natašo Barbaro Gračner v glavni vlogi, ki igra tudi v radijski igri. Radijska igra je bila lani nominirana za nagradi Prix Europa in za BBC Audio Drama Awards.

Dokumentarna zvočna študija Glas šakala sledi migracijski poti šakalov, ki se v zadnjih desetletjih z Balkana širi proti srednji in vzhodni Evropi, vedno večje število in prostorska razširjenost pa sprožata konflikte, povezane s človekovimi interesi. Poetični dokumentarec je doslej prejel že več priznanj: lani posebno omembo na festivalu Prix Italia, nominacijo na festivalu Prix Europa, ustvarjalna ekipa pa je prejela še priznanje RTV za izjemne oziroma nadpovprečne delovne dosežke v preteklem letu.

Posebnost festivala Prix Marulić, ki poteka od 15. do 19. maja, je tudi poslušanje iger na različnih ambientalnih prizoriščih, ki jih je v mestu Hvar veliko, so še zapisali na RTV Slovenija. 


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/tri-slovenske-radijske-igre-na-priznanem-festivalu-na-hvaru