V Gledališču Glej premiera dokumentarnega performansa Southwind

Avtor: STA

V Gledališču Glej bo ob 20. uri premiera dokumentarnega performansa Southwind. Ta je nastal v koprodukciji Gleja in evropskega festivala SPRING v nizozemskem Utrechtu. Prihodnji teden bo premiera še na Nizozemskem. Southwind je tretja uprizoritev, ki jo multidisciplinarni umetnik Mark Požlep prireja v sodelovanju z Glejem.


Foto: Mark Požlep

Avtorja projekta Southwind sta Mark Požlep in francoski umetnik Maxime Berthou. V performansu nastopa ameriški igralec Davis Freeman. Vsi trije umetniki se podpisujejo pod dramaturgijo, scenografijo in kostumografijo.

Berthou in Požlep sta se z doma zgrajenim parnikom pred dvema letoma odpravila na 3730 kilometrov dolgo pot po reki Misisipi. V kombinaciji filma in performansa v živo, ki ga izvaja ameriški igralec Davis Freeman, Southwind popelje na dvomesečno avanturo vzdolž reke. Spoznamo tamkajšnje ljudi ter brutalni portret vsakdanjega življenja v mestih ob Misisipiju. To so od revščine razdejane skupnosti, kjer je ljudem zdravje uničilo industrijsko zastrupljanje. To so tudi skupnosti, ki še vedno trpijo zaradi rasizma. A na potovanju smo priča tudi moči posameznikov, ki poskušajo najti smisel svojega življenja, da se lahko razdajajo drugim, so zapisali v Gledališču Glej.

Projekt Southwind zasleduje kronologijo projekta v gibanju in ga prevaja v arhiv osebnih izkušenj, ustnih zgodovin, prepisov in disproporcionalnih produkcijskih mehanizmov. Na praksi temelječa raziskava gradi edinstveno umetniško metodologijo performansa v trajanju, ki jo Požlep in Berthou razvijata že skoraj desetletje. Antropološka popotovanja so oblika performansa v trajanju, ki ga avtorja nato prevedeta v raznolike medije, od vizualne do filmske in uprizoritvene umetnosti, so dodali v Gleju.

Požlep je na vprašanje, ali želi z dokumentarnim perfomansom tudi osveščati, dejal, da predvsem želi prikazati realnost ZDA, kot jo je sam doživel na potovanju, si pa želi, da bi gledalci dobili vpogled v portret ZDA. Misssipi teče skozi deset zveznih držav ZDA in Southwind je možno videti kot portret sodobne ZDA in vpogled v določene travme, s katerimi se država sooča, kar je bil tudi razlog, da so kasneje k sodelovanju povabila Freemana. Ta ima možnost, da dodatno pojasni to, kar sta Berthou in Požlep na potovanju videla kot dva tujca, ki sta prišla opazovat državo, je pojasnil Požlep.

Njegova osebna izkušnja potovanja je bila po njegovih besedah dokaj ekstremna, saj je bil na potovanju priča tako ekološkemu kot industrijskemu opustošenju kot negativnim posledicam vremenskih vplivov. Videl je ogromno zapuščenih mest in tovarn. Delov neokrnjene narave več ni, je še povzel Požlep. Dodal je, da je gre pri Southwind za predstavitev ZDA in njene družbe, ki ju turisti običajno ne spoznajo. Gre za manjša, odročna mesta, kamor ljudje običajno ne odhajajo na počitnice, a prav ti majhni kraji predstavijo dober del ZDA, je dodal.

Glede slovenske in nizozemske premiere je Požlep povedal, da je način predstavitve Southwinda tako v Sloveniji kot na Nizozemskem enak, sam način doživljanja ZDA pa je najbrž drugačen, saj Slovenci za razliko od Nizozemcev nimamo kolonialne zgodovine. Velika želja je gostovanje dokumentarnega performansa v ZDA. Sam film je že bil predstavljen New Orelansu in Austinu v ZDA, kjer je po Požlepovih besedah naletel na dober sprejem.

Po današnji premieri bo ponovitev performansa Southwind v Gledališču Glej še v petek in soboto.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-gledaliscu-glej-premiera-dokumentarnega-performansa-southwind