43. PIF (Pupeteatra Internacia Festivalo)

Avtor: STA

Z lutkovnimi delavnicami v Krapini in Zagrebu, se je v petek, 27. avgusta začel 43. mednarodni festival lutkovnih gledališč PIF.


Love dolls / foto Žiga Koritnik

Iz Slovenije bo na festivalu nastopilo Lutkovno gledališče Ljubljana, ki bo odigralo dve predstavi. PIF že tradicionalno pomeni začetek gledališke sezone v Zagrebu.

Na letošnjem festivalu PIF, ki se bo zaključil 3. septembra, bo 21 gledališč iz desetih držav odigralo 26 predstav. Te se bodo zvrstile na različnih zagrebških prizoriščih, so napovedali organizatorji.

Ljubljanski lutkarji bodo v nedeljo v Muzeju sodobne umetnosti nastopili s predstavo za odrasle Love Dolls, v ponedeljek pa bodo v gledališču Komedija odigrali še predstavo Prepovedane ljubezni.

Festival je letos posvečen javankam, lutkam, ki so nastale po vzoru tradicionalnih indonezijskih lutk, ki jih od spodaj oživlja lutkar, skrit za zaveso.

Tako bo gledališki del festivala v soboto odprla klasika iz leta 1946, Nenavadni koncert Sergeja Obrazcova in Državnega akademskega osrednjega lutkovnega gledališča iz Moskve, ki je tehniko javanke dodelalo in razširilo po Evropi, je mogoče prebrati na spletni strani teatar.hr.

Različne oblike uporabe javank bodo predstavili ljubljanski lutkarji, lutkarji iranske gledališke skupine Mahrokh, gledališče iz Bjalistoka s Poljske, ki bo odigralo predstavo Fasada ter kosovsko-francoska koprodukcija Varalice, pri kateri sodelujeta Narodno gledališče iz Prištine in skupine Collapse.

Lutkovno gledališče iz Budimpešte bo odigralo predstavo Lirika in Epika, sofijsko gledališče Atelje 313 predstavo Čarovnik iz Oza, nastopile pa bodo še skupine iz Osijeka, Splita, Zadra, Zagreba in z Reke. Iz tujine pridejo še lutkarji iz Španije, Izraela in Nizozemske.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/43-pif-pupeteatra-internacia-festivalo