Nekaj režiserjevih uvodnih misli

Avtor: Aleksandar Popovski

Mestno gledališče ljubljansko, Lettie Precious, Sabrina Mahfouz, Hannah Khalil, Stella Duffy, Isley Lynn, Chinonyerem Odimba, Timberlake Wertenbaker, Samantha Ellis, Juliet Gilkes Romero, Nejc Gazvoda JUNAKINJE, režija Aleksandar Popovski, premiera 12. maj 2022.


Foto: Peter Giodani

Od nekdaj so me vznemirjale klasične zgodbe in različne mitologije. Na nek način je to izvor vseh mojih fascinacij, začenši seveda z najbolj razvpitimi zgodbami herojev, junakov… A slej ko prej prideš do točke, ko te prično zanimati okoliščine, kontekst.

Ko sem v branje dobil zbirko ženskih monologov s skupnim naslovom Heroide, sem ponudbo občutil kot nenadno izpolnitev mnogih zgoraj orisanih želja in zanimanj. Zdelo se je kot iztočnica za potovanje v smer, ki me že dolgo vabi. Znane zgodbe, a skozi oči oseb, ki niso »glavne«, ki v izvornih fabulah niso centralne. Pripovedi tistih, za katere v svetu mitologije niso rezervirane funkcije moči, junaštev, zmagoslavij. Seveda ni slučaj, da vse te monologe govorijo ženske. Svetu vendar vladajo vojne. Tukaj pa imamo devet žensk, ki o vsem dogajanju pripovedujejo s svoje pozicije.

Predstava je zamišljena kot labitint zgodb, labirint usod. V tem blodnjaku se po zamisli režijskega koncepta znajde (tudi) edini moški, to je Hermes, ki nenadoma zdrsne v funkcijo poslušalca, udeleženca, iskalca, opazovalca vseh teh zgodb.

Z asociativnega stališča združeno besedilo ponuja naravnost spektakelske razsežnosti, obenem pa predstavlja devet čudovitih igralskih partitur za devet nastopajočih igralk. Način pisanja zbranih britanskih avtoric je po eni strani skrajno sodoben, po drugi strani pa je več kot očitno, da so se vse sodelujoče dramatičarke studiozno poglobile v mitska izhodišča in se s tem izognile nevarnostim diletantizma in ohlapnosti. Vse naštete prednosti predstavljajo režiserju navdih in obenem zavezo.

Povezava: PDF Gledališkega lista


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/nekaj-reziserjevih-uvodnih-misli