Na Vrhniki bodo tretjič podelili Cankarjevo nagrado

Avtor: STA

V Cankarjevem domu na Vrhniki bodo popoldne podelili tretjo nagrado, posvečeno literatu Ivanu Cankarju. Žirija je med deli, ki so prispela na razpis, nominirala Nino Dragičević s pesniško zbirko To telo, pokončno, Simono Semenič s Tremi igrami za punce in Dušana Šarotarja z romanom Zvezdna karta. Dobitnika bo razglasila med samo podelitvijo.


Ivan Cankar / Foto via wikimedia commons

Nina Dragičević z zbirko To telo, pokončno, za katero je lani prejela Jenkovo nagrado Društva slovenskih pisateljev, po oceni žirije izstopa iz okvirjev običajne, vsakdanje, vsem znane in lahko berljive pesniške pisave. V ospredju je "refleksija o poraznem družbenem položaju žensk, še posebej lezbijk in prvoosebne govorke".

Simona Semenič v treh igrah za punce tematizira žensko vprašanje in vprašanje spola, ki ju "kot socialno, politično in spolno občutljiva avtorica obravnava z različnih zornih kotov", kot je zapisala žirija. "V njih z različnimi narativnostmi opredeljuje različne lege ženske, njen zgodovinski in sedanji družbeni položaj, njeno vlogo v patriarhalnem in 'postpatriarhalnem' času, zlorabe, zatiranje, podrejanje, a tudi njeno osvoboditev in razbremenitev."

Dušan Šarotar v Zvezdni karti pripoveduje o prekmurski judovski družini trgovca Franja Schwarza, ki jo je doletela usoda holokavsta. "Toda pisatelja pri osvetljevanju preteklosti ne zanima holokavst sam ali zapleteni potek in proces spreminjanja. Bolj se posveča spominskim podobam, skoraj s fotografsko natančnostjo tudi predmetnosti, vzdušju in vtisom, ki se pri tem oblikujejo," piše v obrazložitvi nominacije.

Letošnjo žirijo sestavljajo Alenka Koron, Niko Grafenauer, Darja Pavlič, Alja Predan in Ivan Verč kot predsednik. Nominirance so izbrali med več kot 30 knjigami, dobitnika pa bodo razglasili na sami podelitvi, kjer se bo z izbranimi avtorji pogovarjala literarna kritičarka Diana Pungeršič.

V umetniškem delu bodo nastopili glasbenika Inti Pucihar in Alenka Jezernik s skladbami Petra Šavlija, Žige Petriča in Matije Krečiča ter dramski igralec Blaž Šef, ki bo interpretiral Cankarjevo črtico Zjutraj. Slavnostna govorka bo literarna zgodovinarka Alojzija Zupan Sosič, so sporočili organizatorji.

Nagrado kot poklon Cankarju in sodobni slovenski književnosti podeljujejo Slovenski center Pen, Slovenska akademija znanosti in umetnosti, Univerza v Ljubljani in Znanstvenoraziskovalni center Sazu ob sodelovanju z Občino Vrhnika. Nagrada znaša 10.000 evrov.

Prvo Cankarjevo nagrado je leta 2020 prejel Sebastijan Pregelj za roman V Elvisovi sobi, drugo pa lani Gašper Kralj za roman Škrbine.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/na-vrhniki-bodo-tretjic-podelili-cankarjevo-nagrado