Slovenski gledališki letopis 2019/2020

Avtor: SLOGI/Matic Kocijančič

Slovenski gledališki letopis 2019/20 je osemindvajseti po vrsti in je obenem 33. nadaljevanje stoletnega Repertoarja slovenskih gledališč (1867–1967).


Foto: Arhiv SLOGI

Letopis temelji na spletno dosegljivi bazi podatkov o slovenski gledališki produkciji (na portalu www.sigledal.org), a tam zbrane podatke tudi bistveno nadgrajuje — z uvodniki, podatki o festivalih in nagradah, s podatki o reprizah in gostovanjih ter s povzetkom in primerjavo podatkov med posameznimi gledališči.

Statistična razpredelnica Letopisa prinaša še druge številčne podatke o posameznih gledališčih pa tudi seštevke vseslovenske produkcije v sezoni 2019/20: skupno število vseh igranih del, število igranih slovenskih avtorjev, število igranih tujih avtorjev, število premier, repriz, gostovanj in vseh ponovitev.

Letopis zajema vse gledališke zvrsti, dramsko in postdramsko gledališče, operno gledališče, balet in ples, lutkovno gledališče in tudi radijsko igro, vselej pa ga vpeljujejo uvodniki specialistov za posamezno zvrst. V Slovenskem gledališkem letopisu 2019/20 so to Zala Dobovšek (dramsko in postdramsko gledališče), Gregor Pompe (operno gledališče), Pia Brezavšček (balet in ples), Tjaša Bertoncelj (lutkovno gledališče) in Klemen Markovčič (radijska igra).


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/slovenski-gledaliski-letopis-2019-2020