Na novogoriškem odru premiera Ridleyevega Razparača

Avtor: STA

Na malem odru Slovenskega narodnega gledališča Nova Gorica bo danes ob 20. uri premierno zaživela predstava Disney Razparač večkrat nagrajenega dramska prvenca londonskega dramatika, filmskega scenarista in slikarja Philipa Ridleyja. Avtor je bil po mnenju režiserke Nataše Barbare Gračner doslej nehote nekoliko spregledan.


Foto: Jaka Varmuž

Koprodukcijska predstava bi morala prvo premiero doživeti na odru Gledališča Koper in šele naslednjo sezono v Novi Gorici, vendar jo bo zaradi različnih okoliščin in težav najprej videlo novogoriško občinstvo.

Ridleyeva dela so doslej le enkrat našla pot na slovenske odre, Razparač pa bo tokrat krstno izveden v Sloveniji. To je temeljno gledališko besedilo devetdesetih let prejšnjega stoletja, ki v polju dramskega pisanja postavlja ločnico med nekoč in danes.

Po Ridleyjevi drami je nastala uprizoritev Razparač, v kateri je avtorska ekipa v likih prepoznala posameznika, ki zaprt v svoji sobi preživlja različne faze svoje duševnosti. "Podobo kogarkoli izmed nas, ki se v sodobnem času izolacij, stisk in zaostrenih situacij znajde sam seboj in svojimi strahovi. Misel na like, postavljene v sodobni čas, smo razumeli kot morebitnega posameznika, ki se znajde v skrajni situaciji," je o predstavi povedala režiserka.

Tako bi gledališko dogajanje lahko spominjalo na čas epidemije, na vojno v Ukrajini ali kot maternico, je še dejala Nataša Barbara Gračner. "Predstava je samo kraj, kjer so misli in čuti notranjosti nekoga, ki se bori z lastnimi demoni. Sicer pa se je ta grozljivka v Ukrajini začela sredi našega ustvarjanja predstave."

"Ta predstava je zelo zahtevna, saj vse potuje skozi oči mojega lika, ker sem ves čas predstave fiksiran na eni točki na odru in vse informacije, ki jih dobi igralec, je vse preko mojih pogledov, mimik. Če igralec ni dovolj zbran ali dela nekaj na pamet, se podre vse. Zato je bila ta predstava zame velik izziv," je na novinarski konferenci povedal Blaž Popovski.

Poleg njega v predstavi igrata še Arna Hadžialjević in Jure Rajšp. Poleg režiserke Nataše Barbare Gračner so predstavo soustvarjali dramaturg Rok Andres, scenografijo si je zamislil Branko Hojnik, za kostumografijo je poskrbela Nina Čehovin, koreografijo Jana Mengel, glasba pa je delo Martina Vogrina.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/na-novogoriskem-odru-premiera-ridleyevega-razparaca