East is Best s številnimi dogodki v Sloveniji in sedmih drugih državah

Avtor: STA

Letošnji mednarodni projekt East is Best povezuje osem festivalov iz osmih držav Srednje in Vzhodne Evrope. Med aprilom in junijem se bo zvrstilo 24 dogodkov, na katerih bodo predstavili 14 različnih predstav in 63 umetnikov. Poleg Slovenije East is Best 2022 poteka na Hrvaškem, v BiH, Srbiji, Severni Makedoniji, Bolgariji, Madžarski in Latviji.


Skupaj / Foto: Matija Lukić

Zaradi vojne v Ukrajini je bil odpovedan festival v Kijevu. Bodo pa ukrajinske predstave na voljo v digitalni različici. Izbranih 14 predstav sicer gostuje na fizičnih in virtualnih prizoriščih v Ljubljani, Zagrebu, Sarajevu, Novem Sadu, Skopju, Sofiji, Budimpešti in Rigi. Ob gostujočih predstavah se na festivalih obeta tudi bogat spremljevalni program, ki med drugim obsega več delavnic s sodelujočimi umetniki, so sporočili iz društva za kulturno, založniško in producentsko dejavnost Pekinpah.

Projekt East is Best je namenjen povezovanju in sodelovanju različnih akterjev s področja performativnih umetnosti v srednji- in vzhodnoevropski regiji ter večanju prepoznavnosti regijskih umetnikov s pomočjo gostovanj in predstavljanjem novih produkcij v državah sodelujočih partnerjev.

Na East is Best, ki se je začel aprila z makedonskim Dance fest v Skopju in se bo končal na festivalu ZVRK v Sarajevu konec junija, gostujeta tudi dve slovenski produkciji; večkrat nagrajeni šesturni performans Skupaj plesalke Leje Jurišić in igralca Marka Mandića ter plesni koncert Ljubi me nežno Žigana Krajnčana, Kristyne Šajtošove, Kristijana Krajnčana in Tsarine Marinkove Krajnčan. Žigan Kranjčan sodeluje tudi v slovensko-latvijski koprodukciji Intervju.

Več gostujočih predstav iz regije bo gostovalo tudi na ljubljanskem festivalu Spider, ki bo med 15. in 19. junijem.

Projekt East is Best je bil zasnovan leta 2020 v Ljubljani, neposredno po prvi Ples>Denar (ne)konferenci, ki jo je v sklopu partnerske mreže Platforma Centra za kreativnost organiziralo društvo Pekinpah. Razprave na omenjeni konferenci, kjer so bili prisotni številni umetniki in producenti iz regije, so razkrile potrebo po tesnejšem sodelovanju ter izmenjavah, kot tudi po vzpostavitvi formaliziranega digitalnega omrežja.

Uradni partnerji projekta so ljubljanski Exodos kot vodilni partner ter Pekinpah – slovenski Spider Festival, AU združenje Contemporary Dance Platform festival Zelyonka iz Ukrajine, srbska Kulturanova, hrvaški Hrvatski institut za pokret i ples – Dance Week Festival in madžarski Workshop Foundation. Drugi partnerski festivali so Dance fest Skopje iz Severne Makedonije, ZVRK Festival Sarajevo iz Bosne in Hercegovine, bolgarski Antistatic Festival in Laiks Dejot festival iz Latvije.

Projekt ima finančno podporo Perform Europe, ki se financira iz programa Ustvarjalna Evropa.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/east-is-best-s-stevilnimi-dogodki-v-sloveniji-in-sedmih-drugih-drzavah