Na Otoku gledališka uprizoritev animiranega filma Moj sosed Totoro

Avtor: STA

V britanskem gledališču Royal Shakespeare Company (RSC) pripravljajo gledališko različico znanega japonskega celovečernega animiranega filma Moj sosed Totoro. Produkcija bo, kot obljubljajo, ambiciozna in spektakularna, na spletni strani poroča britanski The Guardian.


Royal Shakespeare Company / Foto: Wikimedia Commons

Animirani film iz leta 1988 je doživel svetovni uspeh, ko je Netflix leta 2020 od japonskega velikana animacije, studia Ghibli, pridobil pravice za 21 filmov. Svetovno premiero odrske priredbe režira angleški igralec in gledališki režiser Phelim McDermott. Vključuje tudi lutke, ki jih je ustvaril ameriški lutkar Basil Twist. Na sporedu bo 15 tednov, od oktobra letos do januarja prihodnje leto, v londonskem kulturnem centru Barbican.

Umetniška direktorica RSC Erica Whyman je glede gledališke predstave povedala, da je "prilagajanje te zelo priljubljene čarobne zgodbe za oder naslednje poglavje v naši dolgoletni zavezanosti ustvarjanju spektakularnih in dostopnih produkcij, ki vidijo svet skozi oči otrok." Pričakuje, da bo predstava pritegnila "široko množico gledališkega občinstva kot tudi zveste oboževalce izvirnega filma".

Moj sosed Totoro pripoveduje zgodbo o mladih sestrah, Satsuki in Mei, ki se z očetom preselita na podeželje, da bi bili blizu matere, ki je v bolnišnici.

Odrsko različico bo po filmu za RSC priredil Tom Morton-Smith. Moj sosed Totoro je "zelo zdrav, lep svet, ki te preplavi", je povedal. V filmu deklici prvič odkrivata naravo, zato so v filmu dolgi posnetki polža na listu ali ribe v potoku ali žabe, ki skače v luži. Ujeti to vzdušje na odru je bil po besedah Morton-Smitha izziv.

Glasbo za odrsko predstavo je ustvaril izvirni skladatelj glasbe v filmu Joe Hisaishi. Glasba je "prelepa, pesmi so res vznemirljive in pričarajo vzdušje ter opravijo veliko dela," je še povedal Morton-Smith.

Hisaishi je povedal, da je bila odrska priredba prelomen projekt. "Na Japonskem je veliko ljudi navdušenih nad gledališčem in muzikali, vendar na svetu ni izvirnih japonskih predstav ali muzikalov. Totoro je japonsko delo, ki je znano po vsem svetu, zato bi ta odrska priredba lahko dosegla svetovno občinstvo," je še menil.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/na-otoku-gledaliska-uprizoritev-animiranega-filma-moj-sosed-totoro