V Trstu premiera komedije Ptičja farma

Avtor: STA

V Slovenskem stalnem gledališču (SSG) Trst bo drevi tržaška premiera komedije Jere Ivanc Ptičja farma, utopija po Aristofanu v režiji Jake Ivanca. Predstava je koprodukcija z Gledališčem Koper, kjer so okvirno zgodbo stare atiške komedije – beg iz stvarnosti med oblake – označili kot "fantastično aktualno".


Foto: SSG / Luca Quaia

Predstava Ptičja farma je nastala iz želje po priredbi starogrške komedije, ki v posodobljenem stilu ohranja vsebine in tudi nekatere uprizoritvene značilnosti antičnega gledališča. Zato so koproducenti zaupali režijo Jaki Ivancu, besedilo pa Jeri Ivanc, letošnji nominiranki za Grumovo nagrado, ki je diplomirala iz grškega jezika in književnosti in je članica Društva za antične in humanistične študije ter nenazadnje ustvarja antično navdahnjene gledališke projekte, so v SSG Trst zapisali v sporočilu za javnost.

Aristofanova komedija Ptiči je bila prvič izvedena leta 414 pr.n.št. Njen glavni junak prepričuje ptiče, naj zgradijo novo mesto nad oblaki ter prevzamejo nadzor nad stiki med ljudmi in bogovi. Avtorica priredbe je o komediji, ki uprizarja dinamike in pasti oblasti, zapisala: "Ptiči so po mnenju nekaterih zgolj apolitično-eskapistična fantazija, po mnenju drugih parodija utopije in po mnenju tretjih, med katere sodim tudi sama, kritika atenskega kolonializma. Ker je bil nosilec kolonializma že od nekdaj patriarhat, sem se odločila krepko, po zgledu starih, pošaliti se na račun obeh. V obeh primerih gre namreč za izkoriščevalsko hierarhijo, ki jo ohranjamo vsi, tudi ženske."

Glavnega junaka je Jera Ivanc zamenjala z junakinjo, Pistetajro Prijatelj, ki s prepričljivimi besedami zavede celo jato. Ptice si namreč predstavljajo, da bodo lahko vladale ne samo med oblaki, a tudi nad nebesi in zemljo. Začetna "ptičekracija" pa se kmalu spremeni v nekaj drugega, saj je oblast nevarna snov tako za voditelje države kot za koristolovske sodelavce.

"Verjetno je največji odmik od izvirnika sprožila odločitev, da bom na poti do popolne oblasti sledila junakinji namesto junaku. V zasedbi je bilo namreč pet igralk, pri Aristofanu, kjer so vse vloge igrali moški, pa epizodno nastopita samo dva ženska lika, Prokna in boginja Irida. Spolna uravnoteženost je bila torej nujna, hkrati pa je odprla nova možnost preigravanja različnih vlog, ki jih v patriarhatu prevzemamo. To je prineslo nove situacije, teme, motive. Če poenostavim, se v vsej literaturi moški liki ukvarjajo s človeškimi dilemami, ženski pa z ženskimi. V moji komediji se ženska ukvarja z moškimi," so v sporočilu za javnost navedli besede Jere Ivanc.

Igralca tržaškega in koprskega gledališča Nikla Petruška Panizon in Igor Štamulak odigrata vodilni vlogi Pistetajre in njene "desne roke" Tereja. Igralsko zasedbo sestavljajo še Primož Forte, Mojca Partljič, Živa Selan, Tina Gunzek, Luka Cimprič in Franko Korošec. Režiser Jaka Ivanc podpisuje tudi scenografijo. Dramaturg je Andrej Zupanec, avtor izvirne glasbe in songov Davor Herceg, kostumograf Andrej Vrhovnik, koreograf Miha Krušic, oblikovalec luči Jaka Varmuž.
Koprska premiera predstave je napovedana 13. maja, je razvidno iz spletne strani Gledališča Koper.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-trstu-premiera-komedije-pticja-farma