Novogoriška predstava Janko in Metka na festivalu v Ankari

Avtor: STA

Na mednarodnem otroškem gledališkem festivalu Male dame, mali gospodje, ki poteka v turški Ankari do 30. aprila, gostuje tudi otroška predstava Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Nova Gorica Janko in Metka v režiji Andreja Jusa. Novogoriška predstava bo na sporedu od danes do 28. aprila, vsak dan jo bodo izvedli dvakrat.


Foto: Damir Ipavec

Posebnost predstave za predšolske otroke in prvo triado je, da v njej liki ne govorijo, kar daje več prostora igralčevim gibom, glasbi in vizualni podobi. V vlogah Janka in Metka nastopata Žiga Udir in Anuša Kodelja, v vlogi očeta in mačehe igrata Dušan Teropšič in Maja Poljanec Nemec, v vlogi čarovnice pa Medea Novak.

Janko in Metka je ena najbolj znanih evropskih pravljic bratov Grimm. Pravljico lahko razumemo kot metaforo človeškega odraščanja: njegove poti skozi življenjsko pomembne situacije ali spremembe, s katerimi se moramo spopasti in ob tem preživeti. Zanimiv pri uprizarjanju te stare pravljice je naboj potovanja. Ko otroka zbežita čarovnici in se vrneta domov, ni nič več isto - ne onadva ne njun svet. Zloba, ki jo simbolizira mačeha, je izginila, onadva pa nista več nebogljena otroka, saj premagata čarovnico, so o predstavi zapisali v SNG Nova Gorica.

Program otroškega gledališkega festivala v Ankari letos oblikuje 14 predstav iz sedmih držav (poleg Turčije in Slovenije še Italije, Švice, Španije, Poljske in Bolgarije). Zastor se bo na festivalu dvignil kar 71-krat. Spremljevalni program festivala pa vključuje delavnice, izobraževanja in aktivnosti, s katerimi otroke vzgajajo v gledališki kulturi.

Mednarodni otroški gledališki festival Male dame, mali gospodje so prvič organizirali leta 2005.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/novogoriska-predstava-janko-in-metka-na-festivalu-v-ankari