V kranjskem gledališču premiera Pravljic našega otroštva

Avtor: STA

V Prešernovem gledališču Kranj bo na ogled premiera avtorskega projekta Pravljice našega otroštva. Projekt je nastal v režiji Jerneja Lorencija in v koprodukciji s Slovenskim narodnim gledališčem Nova Gorica, kjer bo premiera oktobra.


Foto: Nada Žgank

V Pravljicah našega otroštva se ekipa ustvarjalcev uprizoritve pod Lorencijevem vodstvom sprašuje o vlogi pravljic v osebnem življenju, o arhetipskem pomenu pravljic iz otroštva in tudi o vlogi pravljic v kolektivnem nezavednem. Režiser želi skupaj z igralci prodreti v korenine njihovega otroštva in skupaj z njimi podoživeti stanja in emocije, ki so jih doživljali ob pripovedovanju pravljic.

"Vrnili se bomo v naše otroštvo. S pomočjo pravljic, ki so nam jih pripovedovali, bomo obnovili čas, ko smo se čutili popolnoma varne, popolnoma cele, zlite z drugim, pripovedovalcem in s seboj. Skušali bomo natančno rekonstruirati točno določene pripovedi, točno določene večere, pripovedovalce, prostore, svetlobo, vonje, glasove, občutke," je pojasnil Lorenci.

V predstavi igrajo Doroteja Nadrah, Vesna Pernarčič, Darja Reichman, Blaž Setnikar, Iztok Mlakar, Urška Taufer in Gregor Zorc. Za dramaturgijo je poskrbel Matic Starina, za koreografijo Gregor Luštek, za scenografijo Branko Hojnik, za kostumografijo Belinda Radulović, za glasbo pa Branko Rožman. Pri nastanku predstave so sodelovali tudi lektorica Maja Cerar, Borut Bučinel z oblikovanjem svetlobe in Matej Pajnter z oblikovanjem maske, študijsko pa asistentka režije Živa Bizovičar, asistenti opazovalci Marko Rengeo, Lucija Trobec in Luna Pentek, asistent dramaturga Nik Žnidaršič in asistentka scenografa Ana Johana


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-kranjskem-gledaliscu-premiera-pravljic-nasega-otrostva