Akademija za glasbo s premiero Händlove opere Agripina v CD

Avtor: STA

Akademija za glasbo bo v sodelovanju s še tremi fakultetami v Cankarjevem domu (CD) premierno izvedla baročno opero Agripina Georga Friedricha Händla. Nastopili bodo študenti in študentke solopevskega oddelka ter baročni orkester akademije. Trodejanko je režiral Rocc, izvedbo bo glasbeno vodil Egon Mihajlović.


Foto: Otton Zajec

Agripina je opera iz zgodnejšega Händlovega ustvarjalnega obdobja. Ustvaril jo je v letih 1709/10 za beneško občinstvo, ki se je v tistem času ponašalo z eno najveličastnejših opernih hiš na svetu. Libreto Vincenza Grimanija opisuje zaplete ob nasledstvu rimskega prestola ter govori o ljubezenskih prevarah in političnih igrah.

Opero, ki ni pogosto na sporedu, bo akademija izvedla v koprodukciji s Cankarjevim domom ter v sodelovanju z Naravoslovnotehniško fakulteto, Akademijo za likovno umetnost in oblikovanje ter Fakulteto za aplikativne vede.

V zasedbi mladih pevcev bosta tudi Sara Briški Cirman, znana kot Raiven, in Žiga Lakner, ki se preizkušata v različnih glasbenih žanrih, so sporočili z akademije.

Ljubljanska glasbena akademija je v zadnjem desetletju v sodelovanju z različnimi visokošolskimi zavodi pripravila več glasbenogledaliških produkcij, med njimi opereto Kandid Leonarda Bernsteina in baročno opero Orfej Claudia Monteverdija.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/akademija-za-glasbo-s-premiero-handlove-opere-agripina-v-cd