V MGL premiera gledališkega dokumentarca Človek v morju

Avtor: STA

Na Mali sceni Mestnega gledališča ljubljanskega (MGL) bo nocoj ob 20. uri premiera gledališkega dokumentarca igralca in člana ansambla MGL Lotosa Vincenca Šparovca Človek v morju, ki po mnenju ustvarjalcev prinaša predvsem sporočilo upanja, zgodbo tovarištva ter duh preteklega časa, ki več ne obstaja.


Foto: Jure Jerkovič

Človek v morju je gledališki dokumentarec, edinstvena pripoved o lepotah plovbe, o čarih mornarskega življenja, o najbolj pretresljivi in temeljni človeški preizkušnji, o upanju v brezupu ter o čudežu preživetja in rešitve.

Lotos Vincenc Šparovec je pred 29 leti plul na tovorni ladji Bočna, ki je bila na poti iz francoskega pristaniškega mesta Marseille v Kamerun. Kot 21-letni študent je med vzdrževalni deli na ladji padel v Atlantski ocean, približno 40 milj od Sierre Leone. Štiri ure kasneje ga je rešila ista ladja.

V dokumentarnem monoprojektu Lotos Vincenc Šparovec prvič javno spregovori o tem dogodku. Glavni ustvarjalni par predstave sta igralec, ki je napisal osnovni tekst, in dramaturginja projekta Ira Ratej.

V predstavi prek filmske oblike sodelujeta tudi dva bivša člana posadke ladje Bočna, poveljnik ladje Jadran Vouk in drugi oficir na ladji, sekondo Peter Ivanež, ki je Lotosa Vincenca Šparovca takrat učil ladijskih večin in ga je tudi našel v morju. Predmete z ladje, ki so v predstavi, a niso z zdaj že razrezane ladje Bočna, je prispevala Splošna plovba.

Pri uresničitvi gledališkega dokumentarca so sodelovali še Iris Kovačič, Peter Bratuša, Maja Cerar, Andrej Koležnik in Sašo Dragaš

Ta mesec bo Človek v morju na sporedu še 25. aprila, sicer pa 9., 12., 19. in 28. maja.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-mgl-premiera-gledaliskega-dokumentarca-clovek-v-morju