Novogoriški oder danes v znamenju mladih ustvarjalcev

Avtor: STA

Na velikem odru Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Nova Gorica bo zaživela premiera nizozemskega avtorja Jibbeja Willemsa Čas besnenja, ki jo pripravlja Mladi oder AMO. V ospredje postavlja mlade in njihov pogled na svet, saj govori o jezni mladi generaciji, ki poskuša biti razumljena in hkrati razumeti svet, v katerem živi.


Foto: Arhiv SNG NG

Predstava odpira vprašanja revščine, rase, medgeneracijskega spopada in odnosa neoliberalne politike do delavskega razreda. Mladi se sprašujejo, kakšna bo njihova prihodnost, če sploh bo, po teh časih izkoriščanja, jeze in sovraštva.

S predstavo se novogoriško gledališče pridružuje evropskemu projektu, ki spodbuja nastajanje svežih dramskih besedil mladih. "Po njih je namreč veliko povpraševanje in vlada pomanjkanje. Sodelujemo pa tudi v naslednjem evropskem projektu Young Europe four, kjer bomo tudi mi sicer s profesionalnimi pisci spodbujali nastanek mladinskih besedil," je ob napovedi premiere povedala vodja projekta Tereza Gregorič.

Tereza Gregorič je izrazila nekaj pomislekov, ki jih je imela pred začetkom ustvarjanja z mladimi, da slednji mogoče ne bi sprejeli dela, ki ga je napisal starejši in že uveljavljen avtor, vendar se to na srečo ni zgodilo.

Režiserka Živa Bizovičar je skupaj s strokovnim sodelavcev Lovrom Zafredom z mladimi odpirala različne teme, ki so se jima zdele aktualne ob besedilu, in se z njimi čim več pogovarjala. "Potem pa smo iz pogovora, ki smo ga vzpostavili z njimi, začeli počasi vzpostavljati dialoge," je povedala Bizovičarjeva. Glavna junakinja je bojevita in inteligentna najstnica, ki po napadu na političarko pristane v zaporu. Odrasli - učitelji, policaji in političarka - njeno besnenje pripišejo njeni starosti, najstniškemu uporništvu. Vendar ima dekle v resnici prav - svet ni pravičen, svet je bil morda včasih, ko je bila mlajša, res lepši. Vsaj zanjo. Dekle je tik pred tem, da postane neonacistka, odzivi na njen napad, ki je v resnici krik na pomoč, pa jo od tega vse prej kot odvrnejo.

Delo so na oder postavili igralci Jaša Savnik, Jernej Markelj, Lara Flander, Lija V. Vremec, Marjetka Puc, Mia Skomina, Sara Lisjak in Žak Župan Galunič. Poleg režiserke Žive Bizovičar so pri nastajanju sodelovali še prevajalec in dramaturg Nik Žnidaršič, avtor videa in fotograf Sašo Štih in avtor glasbe Janez Škrlec.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/novogoriski-oder-danes-v-znamenju-mladih-ustvarjalcev