Na novogoriškem odru premiera 52 hertzov

Avtor: STA

Na malem odru Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Nova Gorica je v sredo, 13. 4. in v četrtek, 14. 4., premiera prve slovenske uprizoritve 52 hertzov. Mlada srbska dramatičarka Tijana Grumić, ki se slovenskemu občinstvu predstavlja prvič, v svoji subtilnopoetični družinski drami prepleta tri pripovedi.


Foto: Peter Uhan

Prvič je z igralskim ansamblom SNG Nova Gorica ustvarjala tudi režiserka mlajše generacije Mojca Madon. Slednja novogoriško gledališče dobro pozna, saj se je šolala na novogoriški dramsko-gledališki gimnaziji, po zaključku pa diplomirala iz režije na AGRFT v Ljubljani.

"Za režijo tega dela so me nagovorile tri močne zgodbe, ki jih je avtorica besedila na nek način zelo preprosto izpisala, hkrati pa vsako zadela v sam srž. Vsaja je po svoje pretresljiva, po svoje tudi nekoliko komična, tako da je nekakšen splet vsega. Odpira številne teme in zelo fascinantno je dobiti tak tekst, ki ima več plasti," je povedala Madonova.

Gledalcem sicer napoveduje svojevrstno izkušnjo, dogajanje ne poteka v celoti v gledališki dvorani." Začenja se že v preddverju. Pri gledalcih smo želeli doseči zavedanje, da smo skupaj na tem dogodku in da te nekdo, v našem primeru klovn, uvede v dogodek," je še povedala režiserka.

Predstava preko izbranih motivov raziskuje vprašanje upanja v svetu, polnem samote. Njeni liki zaživijo v nezmožnosti pogovora, v mimobežnosti obstoja, ki se med seboj poveže v nadrealističnih naključjih usode. Popelje na potovanje po življenju neke družine, razpete med morjem in vesoljem, med najbolj osamljenega kita in enako osamljenega astronavta, medtem ko se po Zemlji sprehaja Klovn v iskanju smisla, da si zopet nadene svoj rdeči nos.

"Tekst je zelo zahteven, fascinanten in subtilen. Ko sem ga prvič prebral, sem dobil samo nek občutek, ampak ga nisem res razumel. Potem, po mogoče stotih branjih, in po dramatizaciji teksta sem počasi začel segati v globine tega teksta," pa je pred premiero povedal igralec Matija Rupel.

V predstavi 52 hertzov bodo poleg Matije Rupla zaigrali še Ivana Percan Kodarin, Žiga Udir, Marjuta Slamič, Peter Harl in Ana Facchini. Avtor priredbe in dramaturg je Jaka Smerkolj Simoneti, za scenografijo je poskrbela Urša Vidic, za kostume Andrej Vrhovnik, avtor glasbe pa je Luka Ipavec


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/na-novogoriskem-odru-premiera-57-herzov