Zaključek festivala in podelitev nagrad 52. Tedna slovenske drame

Avtor: PGK

Letos so ob zaključku 52. Tedna slovenske drame podelili sedem nagrad. Nagrado po izboru občinstva je prejela uprizoritev In stoletje bo zardelo. Primer Kocbek v režiji Matjaža Bergerja, Šeligova nagarada pa je bila podeljena uprizoritvi Solo Nine Rajić Kranjac. Najboljša igralka TSD je bila Marjuta Slamič, najboljši igralec pa Benjamin Krnetić. Podelili so tudi nagrado za mladega dramatika, ki jo letos prejme Ela Božič, nagrado Slavka Gruma za najboljše novo nastalo besedilo prejme Katarina Morano za dramo Usedline.


V dvanajstih dneh festivalskega programa so si obiskovalci lahko ogledali osem predstav v tekmovalnem in pet v spremljevalnem programu, predstavo, namenjeno mlajšemu občinstvu, ter se udeležili devetih dogodkov bogatega dodatnega programa: od bralnih uprizoritev, okroglih miz, problemskih razgovorov, predstavitve prevodov slovenske dramatike v tujini, novih knjižnih izdaj slovenske dramatike, tradicionalnega dneva nominirancev do dveh gledališko-koncertnih dogodkov.

»V Prešernovem gledališču Kranj smo ponosni na odlično izvedbo festivala. Zahvaljujemo se vsem ustvarjalcem, producentom, sodelavcem in obiskovalcem, ki so z nami praznovali slovensko dramatiko. V ta nepredvidljiv in turbulenten čas smo skupaj vnesli nekaj miru, premisleka in čarobnosti gledališča,« je ob koncu festivala povedal direktor Prešernovega gledališča Jure Novak.

Na sklepni slovesnosti so najprej podelili nagradi Društva gledaliških kritikov in teatrologov Slovenije (DGKTS), in sicer nagrado Vladimirja Kralja za življenjsko delo Alji Predan in priznanje Vladimirja Kralja za dosežke v zadnjih dveh letih Petri Vidali.

Sledila je podelitev še sedmih nagrad 52. Tedna slovenske drame:

Prešernovo gledališče nagrado po izboru občinstva podeljuje v sodelovanju s časopisom Gorenjski glas in Mestno občino Kranj, zato je zmagovalno predstavo razglasil podžupan MOK Janez Černe. Letos je nagrado prejela Inkretova uprizoritev In stoletje bo zardelo. Primer Kocbek v režiji Matjaža Bergerja, ki je nastala v produkciji Anton Podbevšek Teatra in SNG Nova Gorica v sodelovanju s Cankarjevim domom in Galerijo Božidar Jakac. Uprizoritev je prejela povprečno oceno 4,897.

Izmed osmih uprizoritev v tekmovalnem programu selektorja Roka Andresa je strokovna žirija, ki so jo sestavljale Diana Koloini (predsednica), Viktorija Rangelova in Tery Žeželj, soglasno razglasila, da Šeligovo nagrado za najboljšo uprizoritev prejme Solo v režiji Nine Rajić Kranjac, ki je nastala v produkciji Maske Ljubljana in Slovenskega mladinskega gledališča. 

Nagrado tedna slovenske drame za najboljšo igralko tekmovalnega programa po presoji žirije prejme Marjuta Slamič za vlogo Bogdane v uprizoritvi jerebika, štrudelj, ples pa še kaj (Simona Semenič) v režiji Jureta Novaka, ki je nastala v produkciji SNG Nova Gorica in Slovenskega mladinskega gledališča, nagrada za najboljšega igralca pa je podeljena Benjaminu Krnetiću  za vlogo v uprizoritvi Solo (Nina Rajić Kranjac in ekipa ustvarjalcev) v režiji Nine Rajić Kranjac, ki je nastala v produkciji Maske Ljubljana in Slovenskega mladinskega gledališča.

Posebno nagrado tedna slovenske drame za kreacijo, ki inventivno povezuje ralične gledališke jezike po presoji žirije prejme uprizoritev Under construction (Počemučka – Nataša Keser, Klemen Kovačič, Karolína Kotrbová, Aljoša Lovrić Krapež, Filip Mramor, Domen Novak, Nejc Potočan, Filip Štepec, Miranda Trnjanin) v režiji Aljoše Lovrića Krapeža in produkciji Gledališča Glej.

Razlglašena sta bila tudi prejemnika nagrade Slavka Gruma in nagrade za mladega dramatika. Na natečaj za nagrado za mladega dramatika, za katero se potegujejo avtorji, stari do trideset let, je letos prispelo devet besedil. Strokovna žirija v sestavi Vesna Jevnikar (predsednica), Jakob Ribič in Tomaž Toporišič je nagrado soglasno podelila Eli Božič za besedilo Interpretacija Sanje, nagrado Slavka Gruma za najboljše novo nastalo dramsko besedilo pa so letos podeljevali že triinštiridesetič. Med devetindvajsetimi prispelimi besedili je zgoraj omenjena strokovna žirija nominirala naslednja štiri: logocentrična komedija za sedem punc o delcih, revoluciji in gledališču Jere Ivanc, Weltschmerz Aljoše Lovrića Krapeža, Usedline Katarine Morano in Zgodba o bakrenem kralju Urše Majcen. Nagrado je žirija soglasno podelila Katarini Morano za besedilo Usedline.

Prireditev, ki sta jo povezovala Vesna Slapar in Borut Veselko, je glasbeno obogatila zasedba BUH (Uroš Buh, Manca Udovič, Vid Drašler, Jošt Drašler, Andraž Mazi in Rok Nemanič).


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-presernovem-gledaliscu-kranj-slovesno-sklenili-festival-in-podelili-nagrade-52-tedna-slovenske-drame