Laibach bodo v CD pretresali idejo naroda

Avtor: STA

Ob izidu novega albuma Wir sind das Volk pri založbi Mute bo skupina Laibach nocoj v Cankarjevem domu uprizorila glasbeno-gledališki projekt Mi smo ljudstvo, ki je nastal po motivih in tekstih nemškega dramatika Heinerja Müllerja (1928-1995), premiero pa doživel februarja 2020 v berlinskem gledališču Hebbel am Ufer.


Foto: Arhiv CK Kino Šiška

T.i. muzikal je nastal, ko so Laibach prejeli povabilo Anje Quickert, vodje Internationale Heiner Müller Gesellschaft, k sodelovanju pri predstavi Wir sind das Volk, ki temelji na besedilih Müllerja, katerega odnos do ideje naroda je bil zadržan. Slovensko premiero je doživel na dveh razprodanih nastopih septembra lani v Kinu Šiška.

Anja Quickert je že pred časom dejala, da projekt Wir sind das Volk "končno združuje tisto, kar bi se že davno moralo zgoditi: Laibach in nemški dramatik in pesnik Heiner Müller skupaj". Dodala je še, da "mita o narodu ni mogoče pokopati, dokler duhovi spodjedajo njegov temelj".

Kot je povedal poznavalec skupine Laibach in NSK Alexei Monroe, s tem projektom Laibach nadaljuje tradicijo ukvarjanja z najbolj perečimi zgodovinskimi in družbenimi temami prek navdihujoče umetnosti in glasbe, ki občinstva ne pustita ravnodušnega.

"Gre za najbolj globoko in kompleksno delo, s katerim se Laibach po daljšem času z vso močjo vračajo h ključnim temam iz njihove dolge zgodovine - narod, oblast, identiteta. In tukaj gre za tipično Laibachovsko ironijo plodnega 'sodelovanja' z mrtvim dramatikom, ki sledi tradiciji njihovih projektov s Shakespearovim Macbethom in drugimi klasičnimi deli že dolgo pokojnih avtorjev," je dejal Monroe.

Lani poleti so Laibach s tem projektom odprli Festival v Celovcu, v začetku meseca so nastopili v Zagrebu, po Cankarjevem domu pa sledijo Hamburg (Kampnagel), Maribor (Lent), Novi Sad (Evropska prestolnica kulture) in morda še Bern in Dunaj.

V Cankarjevem domu se jim bodo kot gostje pridružili Mina Špiler, Katarina Stegnar, Cveto Kobal, Sašo Vollmaier, Vier Personen Quartet, The Stroj in filozof Peter Mlakar.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/laibach-bodo-v-cd-pretresali-idejo-naroda