MGL z Oljem črne kumine pred črnogorskim občinstvom

Avtor: STA

Mestno gledališče ljubljansko (MGL) bo nocoj pred črnogorskim občinstvom izvedlo dramo Olje črne kumine avtorice in režiserke Barbare Zemljič. Predstava je del festivala Ruta Grupa Triglav, v katerem sodeluje šest gledališč z območja nekdanje Jugoslavije. Uprizorili jo bodo v Mestnem gledališču v Podgorici.


Foto: Peter Giodani

Filmska in gledališka režiserka Barbara Zemljič je v svojem novem besedilu, ki ga je režirala na Mali sceni MGL, soočila svetove treh različnih generacij, ki ne najdejo sožitja ali vsaj sočutja.

Kot je pojasnila pred decembrsko premiero, se je ob pisanju spraševala, kaj bi lahko povedala o trenutnih časih, ki jih določa razklanost. V predstavi je soočila mater z mejno osebnostno motnjo in njenega sina, ki ju igrata Bernarda Oman in Jure Henigman, ter mater z avtističnim otrokom in možem, ki kljub vsemu vztraja s svojo ženo, čeprav se takšni pari velikokrat razidejo. V predstavi jih igrajo Karin Komljanec, Matej Zemljič kot gost in Gaber K. Trseglav.

Dramaturginja uprizoritve je Ira Ratej, lektorica Maja Cerar. Za likovno podobo uprizoritve so poskrbeli scenografka Urša Vidic, kostumografka Tina Bonča in oblikovalec svetlobe Andrej Koležnik, za zvočno kuliso pa avtor glasbe Miha Petric in oblikovalec zvoka Matija Zajc.

Regionalni festival Ruta v Podgorici poteka med 5. in 10. aprilom. Mestno gledališče Podgorica se na njem predstavlja s predstavo Konji ubijajo, mar ne?, Gledališče Ulysses iz Zagreba s predstavo Zemlja Vukova, Komorni teater 55 iz Sarajeva s predstavo Schindlerjevo dvigalo, Dramsko gledališče iz Skopja s predstavo Moje ime je Goran Stefanovski, Beograjsko dramsko gledališče pa s predstavo Tiho teče Misisipi.

Pred Podgorico sta festival gostila Beograjsko dramsko gledališče in MGL. Naslednji sklop festivala bo junija v Sarajevu. 


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/mgl-z-oljem-crne-kumine-pred-crnogorskim-obcinstvom