Med dobitniki grammyja tudi dirigentka slovenskih korenin Karen Kamenšek

Avtor: STA

Dirigentka slovenskih korenin Karen Kamenšek, ki je bila pred leti šefinja dirigentka orkestra in umetniška vodja mariborske Operi, je prejela grammyja za najboljši operni posnetek. Kipec je dobila za izvedbo opere Akhnaten Philipa Glassa v Metropolitanski operi, poročanje tujih medijev povzema Delo. Grammyje so podelili v nedeljo.


Foto: Pixabay

Karen Kamenšek, rojena v Chicagu, ima slovenske korenine, saj njena starša prihajata iz Kamnice pri Mariboru. Diplomirala je iz dirigiranja in klavirja na univerzi v Indiani.

V letih 2000 do 2002 je bila šefinja dirigentka v ljudski operi na Dunaju, zatem od leta 2003 do leta 2006 glasbena direktorica gledališča v Freiburgu, kjer je bila angažirana kot prva dirigentka v njegovi zgodovini.

Leta 2007 je prevzela vodenje mariborske Opere in baleta, kjer je 12 mesecev umetniško vodila še simfonični orkester. Od leta 2008 do leta 2011 je delovala v državni operi v Hamburgu, nato pa prevzela mesto šefinje dirigentke v državni operi v Hannovru, kjer je bila do leta 2016 prav tako prva dirigentka v zgodovini hiše.

Z opero o faraonu Ehnatonu ameriškega skladatelja Glassa, s katerim pogosto sodeluje, je debitirala marca 2016 v Angleški narodni operi. V Metropolitanski operi v New Yorku jo je izvedla leta 2019 in bila druga dirigentka, ki so jo izbrali za prenos operne uprizoritve v kinematografe v okviru serije Metropolitan Opera Live in HD. Posnetek je posledično dobil grammyja.

Aprila bo 52-letna dirigentka debutirala v operni hiši v Arizoni z novo produkcijo Mozartove Cosi fan tutte, pripravlja pa tudi glasbeno spremljavo k filmu Amadeus Miloša Formana, poroča portal newsbeezer.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/med-dobitniki-grammyja-tudi-dirigentka-slovenskih-korenin-karen-kamensek