Čriček in temačni občutek v tekmovalnem programu srbskega Bienala scenskega oblikovanja

Avtor: STA

Predstava SNG Nova Gorica Čriček in temačni občutek v režiji Ivane Djilas se je uvrstila v tekmovalni program Bienala scenskega oblikovanja v Srbiji. Tega bodo ponovno pripravili po 15 letih v Novem Sadu septembra letos v okviru Evropske prestolnice kulture 2022. Takrat bodo znani tudi nagrajenci.


Foto: Peter Uhan

Selektorji Janko Ljumović iz Črne Gore, Anja Pirnat iz Slovenije, Mirna Rustemović s Hrvaške, Besfort Idrizi iz Severne Makedonije, Asja Krsmanović iz Bosne in Hercegovine ter Darinka Mihajlović iz Srbije so izbrali 12 predstav, žirija pa bo po ogledu predstav podelila nagrade in priznanja.

Družinski glasbeno-vizualni spektakel Čriček in temačni občutek nizozemskega pisatelja in pesnika Toona Tellegena sta po živalskih zgodbah in poeziji priredila Ivana Djilas in Marko Bratuš. Scenografinja predstave je Sara Slivnik.

Zgodba o temačnem občutku v čričkovi glavi je del cikla Tellegenovih knjig, ki govorijo o življenju gozdnih živali in ki jih je avtor tudi spisal v gozdu. Živali bralcu ponudijo neverjetno lepa, modra, nepretenciozna in inteligentna razmišljanja o smislu življenja, izhajajoč iz svojih posebnih okoliščin in duševnih stanj. Čriček se sooča z občutkom depresije, Jež se bori s strahom pred obiski, Slon ima neustavljivo željo po plezanju na drevesa, Veverica je tako zaposlena z vsemi okrog sebe, da pozablja nase, vsevedni Mravljinec se sprašuje o smislu, Kresnička pa si samo želi, da bi enkrat zasijala.

Nagrade in priznanja Bienala scenskega oblikovanja Bi! vodijo načela in vrednote, vzpostavljene ob ustanovitvi leta 1997. Izpostaviti želijo tako gledališke kot produkcijske dogodke, ki imajo elemente odrske zasnove in ne sodijo v običajne tekmovalne kategorije (scenografija, kostum, scenska glasba...).

Obenem bienale promovira poklice v ozadju; nevidne osebe, ki pa so pravzaprav ključni gradniki produkcije gledališča, in jih postavlja v enakopraven položaj z ostalimi avtorji. Prenovljen bienale sicer nadaljuje tradicijo, vendar s spoštljivim odnosom do vseh sprememb, ki so se vmes zgodile, tako med poklici, ki opravljajo dela scenografije, kot tudi v praksah scenografije.

Bienale scenskega oblikovanja je prireditev, ki sta jo leta 1997 ustanovila Justat - Oistat center Jugoslavija in Muzej uporabnih umetnosti v Beogradu. Prireditev je vključevala veliko razstavo, podelitve nagrad in priznanj ter predavanja, delavnice in konference. Bienale je potekal neprekinjeno do leta 2006 ter si pridobil velik regionalni in nacionalni ugled. 


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/cricek-in-temacni-obcutek-v-tekmovalnem-programu-srbskega-bienala-scenskega-oblikovanja