V Mariboru danes podelijo Glazerjevo nagrado in listine

Avtor: STA

Mestna občina Maribor bo danes na prireditvi v Minoritski cerkvi podelila najvišje občinsko priznanje na področju kulture. Glazerjevo nagrado za življenjsko delo letos prejme dramaturg, režiser in pisatelj Vili Ravnjak. Dobitniki Glazerjevih listin so konservatorka Alenka Zupan, pisatelj Boris Kolar in gledališka igralka Mateja Pucko.


Foto: Arhiv SNG Maribor

Nagrado za življenjsko delo prejme nekdanji dolgoletni vodja Drame Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Maribor Ravnjak. Ob velikem številu uspešnih dramaturgij in uspešnem vodenju gledališke hiše je občinski odbor za podelitev Glazerjevih nagrad opozoril še na njegovo "pripravljanje gledališko-estetskega prostora za uspešno realizacijo svetovno znanega režiserja Tomaža Pandurja in nagrajenčevo sistematično povezovanje gledališča z globokimi duhovnimi premisleki".

"Nagrajenec je duhovno in estetsko temeljito zaznamoval repertoar mariborskega gledališča, ob tem pa s svojim bogatim knjižnim opusom presegel njegove meje ter ustvaril odprt stik z mnogimi aktualnimi temami časa," je zapisano v utemeljitvi.

Poleg nagrade za življenjsko delo v Mariboru vsako leto podelijo do tri Glazerjeve listine za pomembne dosežke na področju kulture v krajšem časovnem obdobju.

Umetnostna zgodovinarka in konservatorska svetnica Alenka Zupan jo prejme za konservatorski opus zadnjih dveh let, s poudarkom na prenovi Sodnega stolpa. "Revitalizacija Sodnega stolpa z minoritskim in žičkim kompleksom zaključuje najstarejši del srednjeveškega Maribora, kjer se je v zadnjih letih tudi po zaslugi konservatorske svetnice Alenke Zupan vzpostavil nov, zelo privlačen kulturno-urbanistični ambient mesta," piše v utemeljitvi.

Pisatelj Boris Kolar prejme Glazerjevo listino za pripovedni deli Trinajst (2020) in Potopimo Islandijo (2021). "Pripovedna proza Borisa Kolarja prepriča tudi zato, ker avtor v času, ko ekonomska logika in kapital obvladujeta javno ter zasebno sfero, empatično usmerja k čutenju narave in prek nje človeka samega," je izpostavljeno v utemeljitvi.

Članica igralskega ansambla Drame SNG Maribor Mateja Pucko prejme Glazerjevo listino za vlogi Mae v Mački na vroči pločevinasti strehi Tennesseeja Williamsa in Joži v Pipanovi dramatizaciji Jančarjevega romana To noč sem jo videl.

"Z nenadkriljivo močjo obrazne in telesne izraznosti je oblikovala Mae kot neagresiven kontrapunkt Maggie. Igralkino oblikovanje vloge je z dramaturškega stališča vplivalo na razmerja ključnih sil drame in mariborski izvedbi dalo pomembne vsebinske poudarke. Senzibilno kreacijo, ta je znotraj konvencionalnega pristopa našla nove evokacije, s tem pa temeljito izpostavila vlogo, je Mateja Pucko ustvarila še predstavi To noč sem jo videl," piše v utemeljitvi.

Glazerjeve nagrade so poimenovane po pesniku Janku Glazerju, ki je večino svojega ustvarjalnega življenja preživel v Mariboru. Občina jih podeljuje od leta 1987.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-mariboru-danes-podelijo-glazerjevo-nagrado-in-listine