Ruski režiser kljub prepovedi potovanja izbran za odprtje festivala v Avignonu

Avtor: STA

Ruski režiser Kiril Serebrenikov, ki mu trenutno ni dovoljeno oditi iz države, je bil izbran za odprtje festivala v Avignonu, enega vodilnih gledaliških festivalov v Evropi. "Ali bo prisoten v Avignonu, še ne vemo. Seveda pa močno upamo," je povedal direktor festivala Olivier Py. Festival bo med 7. in 26. julijem.


Avignon / Foto: Marianne Casamance, via Wikimedia Commons

Po direktorjevih besedah so novo Serebrenikovo predstavo The Black Monk (Črni menih) na festivalu načrtovali pred dvema letom, "davno pred invazijo Rusije na Ukrajino".

Leta 2020 so režiserja obsodili zaradi poneverbe sredstev v moskovskem gledališču Center Gogolj, kjer je bil umetniški vodja. Obtožbe je označil za "absurdne", njegovi podporniki pa pravijo, da je bil kaznovan zaradi svoje podpore pravicam LGBT+ skupnosti in produkcij, ki so kritizirale avtoritarnost in homofobijo ter pogosto vsebovale goloto in nespodobno izražanje.

Kot je povedal Py, niso oklevali pri tem, da bi otvoritveni večer v Avignonu ohranili za Serebrenikova - "pomembnega umetnika, ki so si ga želeli že dlje časa". Dodal je še, da pošiljajo "jasen znak" s tem, ko nameravajo festival odpreti z ruskim umetnikom, zaključiti pa z ukrajinski plesalci v predstavi, v kateri bosta sodelovala Py in pevka Angelique Kidjo.

Serebrenikova so prvič pridržali leta 2017, ko so mu odredili hišni pripor brez dostopa do telefona in interneta zaradi obtožbe, da je ukradel več kot dva milijona državnih sredstev, dodeljenih njegovemu gledališču. Izpustili so ga aprila 2019, države pa ne sme zapustiti do leta 2023. Junija 2020 so ga obsodili na triletno pogojno kazen in kmalu zatem odpustili iz Centra Gogolj.

Januarja letos so mu sicer dovolili odpotovati v nemški Hamburg za svojo novo predstavo, ki je priredba kratke zgodbe Antona Čehova. Kot je povedal, se mu ne sanja, zakaj so mu oblasti dovolile oditi, saj so njegove prejšnje prošnje zavrnile. Lani se tako ni mogel udeležiti filmskega festivala v Cannesu, kjer je z najnovejšim filmom Petrov's flu (Petrova gripa) tekmoval za zlato palmo.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/ruski-reziser-kljub-prepovedi-potovanja-izbran-za-odprtje-festivala-v-avignonu