Teden slovenske drame v Kranj znova prinaša kulturne vsebine in druženje

Avtor: STA

S podelitvijo nagrad Združenja dramskih umetnikov Slovenije se je v nedeljo v Prešernovem gledališču Kranj začel 52. Teden slovenske drame (TSD). Kot je izpostavil direktor gledališča Jure Novak, se festival dogaja v času, ko smo po dveh letih omejitev vsi lačni kulturnih vsebin in dogodkov, sproščenega druženja in napetih debat.


Foto: Arhiv PGK

52. TSD se začenja le nekaj mesecev po zaključku 51., ki je bil lani zaradi epidemije covida-19 namesto v običajnem spomladanskem terminu izveden šele novembra. Tudi letošnji festival je že v samem uvodu krojil covid-19, saj sta včeraj zaradi bolezni v ansamblu odpadli tako prvotno predvidena predstava Meja sneženja kot nadomestna predstava Mama, namesto tega so večer popestrili glasbeniki.

Kranjski podžupan Janez Černe je vesel, da so gledališke in koncertne dvorane spet polne, da je kultura znova zaživela in znova našla prostor med ljudmi. Kot je izpostavil, je umetnost ogledalo časa: "Ljudje jo potrebujemo, je naš temelj, pogon, odklop, baza za poglobljeno razmišljanje in delovanje". Zato je, kot je poudaril Černe, tako pomembno, da dogodke, kakršen je TSD, podpiramo. Za podporo se je zahvalil tudi ministrstvu za kulturo, hkrati pa je ministrstvo znova pozval k večjemu financiranju Prešernovega gledališča Kranj, ki ga še vedno v 80-odstotnem deležu financira občina.

Državna sekretarka na ministrstvu za kulturo Ignacija Fridl Jarc se financiranja v nagovoru ni dotaknila. Izpostavila je, da je dramska beseda od samih začetkov nosilka etosa v evropski civilizaciji. Drama je način vzpostavljanja in ohranjanja dialoškosti sveta. Tudi na slovenskih tleh je dramatika, tudi po zaslugi več kot polstoletne tradicije TSD, odigrala pomembno vlogo demokratizacije družbe, je navedla. Poudarila je, da nas je vojna v Ukrajini predramila iz tega, da življenje ni samo igra besed, dnevnih verbalnih spopadov. "Opominja nas, da mora dramska beseda v 21. stoletju enako občutljivo kot pred dvema tisočletjema in pol prisluhniti človečnosti kot temelju naše civilizacije, biti nosilka družbenega etosa in varuhinja dialoga," je dejala.

Kot je izpostavil Novak, živimo v časih, ko se zdi svet izrazito nestabilen, tako politično kot zdravstveno, ekološko in družbeno. "Potrebujemo trdne opore, stabilne temelje, na katerih se bomo soočili z izzivi sodobnosti in prihodnosti. Večtisočletna tradicija gledališča je tak temelj," je poudaril. Pojasnil je, da je ritual gledališča ritual skupnosti, ki združuje, povezuje, razkriva in poglablja. "Gledališče je prostor, kjer nas skozi tisočletja nagovarjajo modri glasov prednikov in najaktualnejši razmisleki sodobnikov," je dejal.

Prepričan je, da letošnji izbor selektorja TSD Roka Andresa jasno kaže, da je slovenska dramatika še kako vitalna in aktualna. Letošnje predstave v tekmovalnem in spremljevalnem programu festivala namreč jasno in odločno nagovarjajo sodobnost in sodobnika ter obravnavajo vprašanja o tem, kako naj bivamo.

Do 8. aprila se bo na festivalu zvrstilo 14 predstav in več kot 10 drugih dogodkov, pri čemer so organizatorji iz kranjskega gledališča k sodelovanju znova povabili vse ključne gradnike razumevanja slovenske dramatike in gledališča. "Dogodke smo zasnovali razvojno, da bodo pripeljali do ključnih uvidov o tem, kako naj TSD še naprej podpira razcvet slovenske dramatike," je povedal Novak.

V včerajšnjem uvodu v festival na svetovni dan gledališča so že tradicionalno podelili priznanji Združenja dramskih umetnikov Slovenije za življenjsko delo, ki sta šli tokrat v roke igralke Jožice Avbelj in tržaškega scenografa Marjana Kravosa, ter priznanji za umetniške dosežke v preteklem letu, ki sta ju prejela igralca Iva Krajnc Bagola in Vito Weis.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/teden-slovenske-drame-v-kranj-znova-prinasa-kulturne-vsebine-in-druzenje