K obnovi gledališča v Mariupolju prispevala tudi Fundacija Rudi Šeligo

Avtor: STA

Fundacija Rudi Šeligo je v okviru svoje mednarodne dejavnosti pristopila k pomoči za obnovo porušenega gledališča v ukrajinskem mestu Mariupolj. Sledila je apelu italijanskega ministra za kulturo Daria Franceschinija, ki je po uničenju gledališča sporočil, da je italijanska vlada odobrila njegov predlog, da Ukrajini ponudijo sredstva za obnovo.


Foto: Pixabay

Donetsko akademsko regionalno gledališče je bilo bombardirano in uničeno med ruskim obleganjem 16. marca. Med napadom je v njegovih kletnih prostorih poiskalo zaklonišče več kot 1000 žensk in otrok.

Zapisi o prvih gledaliških aktivnostih v tem pristaniškem mestu, ki šteje skoraj pol milijona prebivalcev, segajo v leto 1847, sedanji gledališki ansambel pa je stoletnico ustanovitve praznoval v letu 1978. Uničena gledališka stavba je bila rekonstruirana leta 1960. Leta 2007 so gledališču podelili akademski status.

Kot še piše v sporočilu za javnost, je Fundacija Rudi Šeligo v preteklosti že sodelovala ali bila pobudnica podobnih projektov. Med drugim je leta 2017, ko je islamska vojska začela uničevati sirsko Palmiro, objavila poziv takratni vladi in ministrstvu za kulturo, da se v reševanje tega kulturnega spomenika vključi tudi Slovenija.

Istega leta je v okviru simpozija o prihodnosti slovenske kulture, ki ga je organizirala skupaj z Zavodom Beletrina in Društvom slovenskih pisateljev (DSP), predlagala, da se ljubljansko vilo Ebenspanger, v kateri domuje DSP, razglasi za kulturni spomenik državnega pomena zaradi njene vloge in pomena pri procesu demokratizacije slovenske družbe. Pobudo so pripravili skupaj z akademikom Nikom Grafenauerjem. Vilo je vlada za spomenik razglasila leta 2018.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/k-obnovi-gledalisca-v-mariupolju-prispevala-tudi-fundacija-rudi-seligo