NAGIB v pomlad: Izkustvena delavnica Snježane Premuš

Avtor: Nagib

Nagib k študiju je zamišljen kot neformalni “študij” oziroma specializacija, kjer enkrat mesečno gostijo strokovnjake/inje, pedagoge/inje, umetnike/ce s področja sodobno-performativnih ter različnih telesno-gibalnih praks. Vzpostavljen program ponuja možnost dodatnega in poglobljenega ustvarjanja ter preizkušanja različnih praks tako za profesionalne ustvarjalce kot posameznike z raznolikim predznanjem in izkušnjami.


Foto: Arhiv Nagib

V mesecu aprilu 2022 se nadaljuje izobraževalna platforma Nagib k študiju, ki je letos tematsko naslovljena Odzven telesa - odzven prostora - odzven glasu. Intenzivna vikend srečanja potekajo 1-krat mesečno in v letu 2022 jih bodo vodili/e štiri različni/e ustvarjalci/ke in pedagogi/nje.

Tokrat bo med 2. in 3.4. 2022 delavnico pod naslovom Prehodi med posamično in skupno zavestjo izvajala koreografinja, plesalka, pedagoginja in somatska raziskovalka Snježana Premuš.

"V intersubjektivnih in družbenih odnosih razlikujemo pojave, ki jih zmeraj lahko prepoznamo že v telesu, vendar na to načeloma nismo pozorni. Kje v telesu se formira občutek "sebe" in kdaj smo se pripravljeni povezati z drugimi. Ali in kako je možno vzdrževati oboje? Delavnica ne bo odgovorila na ta vprašanja, temveč odpiramo pot k raziskavi, s katerimi se ukvarjam že več let tudi skozi svoje delo. Sistemi, ki nam bodo pri tem pomagali in jih bomo odprli skozi dvodnevno druženje je žlezni sistem (endocrine system): "thoracic body" in "pancreas - trebušna slinavka". Ker so žleze tudi ključ (keystone) med organi in živčnim sistemom, ter živčnim sistemom in tekočinami, se bomo posredno oprli tudi na principe živčnega sistema." - Snježana Premuš

Snježana Premuš je študirala na London Contemporary Dance school, kjer je leta 1998 magistrirala v koreografiji. Sodelovala je na rezidencah in festivalih in prejela številne štipendije: Tanzfabrik Berlin, DanceWeb Dunaj, Dance production Glasgow, On the Edge master klasi Paris, Tuning scores Lisa Nelson Ljubljana, Dialogue Fabbrica Europa Firence. 2012 je zaključila študij Body mind centering in yoga (EAY), Moveus Berlin. V dvajsetletni plesni karieri je sodelovala s številnimi mednarodnimi umetniki: Ivana Jozić, Mariela Nestora, Philipp Gemacher, Elena Alonso, Ignaz Schick, Vinko Globokar, Lisa Nelson, Mateja Bučar, En Knap, Betontanz, Sebastijan Horvat, Petra Veber, Maja Delak. Leta 2009 je skupaj z Andrejo Podrzavnik in Gregorjem Kamnikarjem ustanovila zavod Federacija, kjer deluje kot umetnica, članica Kolektiva in od leta 2012 direktorica zavoda.

Kot koreografinja se Snježana Premuš na različne načine, v okviru večletnega raziskovalnega projekta Fizične manifestacije, ukvarja z vprašanjem telesnosti (telesne podobe) in s kolektivnim telesom. Zanima jo razvoj somatskih principov skozi telo in njihovih manifestacij ter načini soobstajanja in organiziranja. Razvija intrigantne predstave ter instalacije, ki preizprašujejo družbene prostore delovanja, izmenjave, sodelovanja, opazovanja. V letu 2020 je razvila širšo platformo izmenjav znanja in izkušenj v okviru Simpozija Dialog. K premišljevanju so se pridružili umetniki in strokovnjaki iz različnih področij (ples, arhitektura, dramaturgija, filozofija). Za svoje delo v okviru Fizičnih manifestacij je prejela leta 2017 Nagrado Ksenije Hribar.

Delavnica bo potekala 2. 4. od 10:00 do 13:00 in 3. 4. 2021 od 10:00 do 13:00.

Število mest je omejeno, predhodne prijave so obvezne. Prijavite se lahko na info@nagib.si

Cena posameznih srečanje je 15 eur na dan (30 eur vikend), za člane različnih plesnih šol, samozaposlene, študente in dijake imamo posebno ceno 10 eur na srečanje (20 eur vikend).

Produkcija: Društvo Nagib (zanj Petra Hazabent)
Program "Odzven telesa - odzven prostora - odzven glasu" v sklopu programa “Nagib k študiju" je tematsko zasnovala: Anja Bornšek
Partnerji: Narodni dom Maribor in Plesna Izba Maribor
Finančna podpora: Mestna občina Maribor


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/nagib-v-pomlad-izkustvena-delavnica-snjezane-premus