Neja Tomšič v Pragi začenja evropsko turnejo z Opijskimi ladjami

Avtor: STA

Z nastopi na mednarodnem Bazaar Festivalu v Pragi se bo začela evropska turneja Neje Tomšič s performansom Opijske ladje v koprodukciji gledališča Glej. V naslednjih mesecih bo Neja Tomšič poleg Češke nastopila še v Švici, Bolgariji ter Italiji in skupno izvedla več kot 20 ponovitev na priznanih gledaliških in festivalskih odrih.


Foto: Barbara Poček

Kot so sporočili iz gledališča Glej, gre za vrhunski mednarodni dosežek neinstitucionalne uprizoritvene produkcije.

Na praškem Bazaar Festivalu bo Neja Tomšič do nedelje izvedla štiri ponovitve Opijskih ladij. Med 8. in 15. majem Opijske ladje s sedmimi ponovitvami gostujejo v Švici na auawirleben TheaterFestival Bern. Oktobra je predvideno gostovanje na ACT Festivalu (Sofija, Bolgarija) in wonderland festivalu (Brescia, Italija). Julija in oktobra bo performans ponovno gostoval v Italiji, kamor se umetnica odpravlja zaradi sodelovanja v mednarodnem projektu Stronger Peripheries: Southern Coalition zavoda Bunker.

Predstava bo na evropski turneji doživela raznolike transformacije, s poskusom približevanja novim občinstvom.

"Opijske ladje so zasnovane kot intimen čajni obred za majhno skupino ljudi. Ta format publiki omogoča, da skupaj preživi uro časa, ter pitje čaja, dotikanje keramike, vonj, zvoke, pogovor. Med daljno zgodovino in preprostim pitjem čaja v sedanjosti se tako stke tudi telesna vez. Še vedno mislim, da je Opijske ladje najboljše izkusiti tako. Vendar gostovanja na festivalih zahtevajo prilagoditve, do katerih sem odprta, ker me zanima, kako predstava deluje," je o prihajajočih nadgradnjah predstave povedala Neja Tomšič.

Opijske ladje so v Sloveniji in tujini od premiere leta 2017 doživele že 70 ponovitev v enajstih državah. Med drugim je Neja Tomšič z njimi gostovala tudi v eni najbolj priznanih galerij na svetu Tate Modern v Londonu.

Opijske ladje so vizualni esej, ki združuje poslikano keramiko in pripovedovanje. Osrednji del projekta je pet ročno poslikanih čajnih setov za kitajski čajni obred, ki prikazujejo zgodovino trgovine z opijem in čajem v drugi polovici 18. in 19. stoletja na Kitajskem. V pripovedih Opijskih ladij se ne skrivajo le zgodbe o konfliktih, kolonizaciji in razvoju kapitalizma, temveč iz njih vznika razmislek o globokih posledicah trgovine s čajem in opijem na današnji čas.

"Predstava govori o trku velesil Kitajske in Indije z Veliko Britanijo in ZDA skozi perspektivo kopičenja kapitala, ki so ga omogočale luksuzne dobrine. Nastale so vojne in epidemije, zapiranje meja - na žalost zelo aktualne teme," aktualnost predstave pojasnjuje Neja Tomšič.

Projekt se je leta 2018 razvil v umetniško knjigo z naslovom Opijske ladje, ki je izšla pri založbi Rostfrei in prejela nagrado za najboljšo knjigo umetnika v letih 2017/2018 in nagrado Slovenskega knjižnega sejma za najlepše oblikovano knjigo v kategoriji knjiga objekt.

Neja Tomšič, rojena leta 1982, je vizualna umetnica, pesnica in piska, ki v svoji interdisciplinarni ustvarjalni praksi združuje številna področja in umetniške medije, kot so risba, fotografija, poezija, performans in glasba, medtem ko aktivno deluje tudi kot kuratorica in producentka. Je soustanoviteljica neodvisne raziskovalne in produkcijske platforme MoTA - Muzej tranzitornih umetnosti in članica Nonument Group. Živi in deluje v Ljubljani.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/neja-tomsic-v-pragi-zacenja-evropsko-turnejo-z-opijskimi-ladjami