V Avditoriju Portorož v petek Pesem za Laro

Avtor: STA

Avditorij Portorož bo danes, 25. 3. 2022, gostil premiero gledališko-plesnega projekta Lare Jankovič Pesem za Laro s podnaslovom Ujetnica časa. Gre za poklon nesmrtni ljubezni resnične Lare in dr. Živaga oz. pisatelja Borisa Pasternaka. Predstava je predvsem poklon ljubezni v slogu filma na odru, so na novinarski konferenci navedli ustvarjalci.


Foto: Pixabay

Pesem za Laro je gledališko-glasbeni projekt po motivih spominov Olge Ivinske z naslovom Leta s Pasternakom. Kot je pojasnila Lara Jankovič, je projekt začel nastajati pred dvema letoma in pol, pri čemer jo je pritegnila resnična zgodba za Pasternakovim romanom in dejstvo, da je resnična Lara, torej Pasternakova ljubica Olga Ivinska, napisala knjigo spominov o svojem 14-letnem ljubezenskem odnosu s pisateljem.

Po svoji obliki je predstava "melodramatični muzikal", v katerem se devet skladb prepleta kot del teksta. Lara Jankovič je pri tem opozorila na doprinos Igorja Sakside, ki je v slovenščino prepesnil večino skladb, ter Ane Pandur Predin, ki je bila zadolžena za odrski gib. Po besedah režiserke Yulie Roschina je način uprizoritve nekakšen film na odru. Sama pa je poudarila "skrajno sočuten, srčen, topel pogled na svet", ki ga ima Olga oz. Lara. Predstava je po besedah Lare Jankovič tudi zelo aktualna, saj je odsev časa in preganjanja samega Pasternaka zaradi pisanja Dotorja Živaga. "Bolj kot je država avtoritarna, manj ji je umetnik po godu," je povlekla vzporednice z današnjim časom.

Predstava je koprodukcija Avditorija Portorož in Pionirskega doma Ljubljana. Po portoroški bo tako 2. aprila sledila še ljubljanska premiera v Festivalni dvorani. Kot je povedal vršilec dolžnosti direktorja Avditorija Portorož Borut Bažec, je bil projekt Lare Jankovič priložnost, da ob 50-letnici te kulturne ustanove po dolgem času ponovno poskrbijo za koprodukcijsko predstavo. V predstavi bo slišati prirejene ljudske pesmi in romance. Ob glasu Lare Jankovič bodo glasbo prispevali Ravi Shrestha in Tilen Stepišnik na kitari, Gašper Primožič na harmoniki in Aleksej Ermanov na balalajki. Za besedilo po motivih spominov Olge Ivinske Leta s Pasternakom je zaslužna dramaturginja Simona Hamer.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-avditoriju-portoroz-v-petek-pesem-za-laro