Mednarodna poslanica ob svetovnem dnevu lutkarstva

Avtor: Randžana Pandej

21. marca praznujemo svetovni dan lutk. Mednarodno poslanico je letos napisala dramaturginja Randžana Pandej.


Foto: Pixabay

Morje

Morje pripovedovalce in njihove zgodbe že od nekdaj nosi z ene obale na drugo, z enega otoka na drugega, z ene celine na mnoge. Zgodbe so se tako med seboj prepletle, se prepojile s številnimi zmesmi kultur ter postale čarobne in nesmrtne.

Morje ves čas navdihuje zgodbe, ki so polne morskih zmajev, morskih deklic in najrazličnejših domišljijskih bitij.

S teh vodnih poti so princese in pirati, mornarji in trgovci prinesli skrinje zakladov, pripeljali izurjene obrtnike, dvorne norčke in eksotične izdelke, seveda pa tudi velike mitologije, zajete v delih, ko so Mahabharata, Ramajana, SagarManthana, Sindbad pomorščak, Potovanje nazahod, Tisoč in ena noč ter druga, s katerimi so se srečevali na popotovanjih med različnimi kulturami.

Zgodbe so se ob vsakem pripovedovanju spreminjale in v stoletjih pridobivale nove, komaj zaznavne odtenke. Pripovedi iz daljnih neznanih dežel so zabavale in kratkočasile pustolovce, hudobneže in junake, ki so si z njimi hranili dušo.

Morje ostaja čarobno in skrivnostno ter se dotika življenj milijonov ljudi na našem planetu. Napaja, ohranja in vznemirja domišljijo vsakogar. Ocean je sila, iz katere izvira vse življenje na tem planetu.

Toda današnja resničnost je pretresljiva. Morje je zdaj naša skrajna meja – zadnja meja med nami in uničenjem življenja, kot ga poznamo. Dandanes je morje onesnaženo, z zadnjimi močmi se oklepa življenja, davijo ga mreže pohlepa in malomarno odvrženi odpadki. Postalo je le še mlaka, polna smeti, v kateri umirajo korale in morska bitja. Vsak od nas je na neki droben način del te žalostne resničnosti.

Izziv za vse današnje pripovedovalce zgodb je torej, da obudijo spoštovanje do morij na planetu Zemlja – našem edinem domu.

Združimo naše talente in se posvetimo tej posebni nalogi. Zdaj!


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/mednarodna-poslanica-ob-svetovnem-dnevu-lutkarstva