V mariborski Operi nova uprizoritev Bizetove Carmen

Avtor: STA

Opera in Balet Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Maribor bosta danes premierno uprizorila opero Carmen Georgesa Bizeta o svobodomiselni ciganki. V novi postavitvi Juana Guillerma Nove pod taktirko Jona Svinghammarja bo v naslovni vlogi nastopila Guadalupe Barrientos, Martin Sušnik bo vročekrvni Don Jose.


Foto: Tiberiu Marta

Andreja Zakonjšek Krt je v vlogi Micaele in Luka Ortar kot bikoborec Escamillo. Med drugimi bodo nastopili še Martin Šrejma, Valentina Čuden, Milica Lalošević, Dada Kladenik, Bogdan Stopar, baletni ansambel s solistoma Beatrice Bartolomei in Andreo Schifanom ter operni zbor in simfonični orkester SNG Maribor.

Georges Bizet (1838-1875) je eden najvidnejših francoskih skladateljev druge polovice 19. stoletja. Čeprav je že zelo zgodaj opozoril nase, so njegova dela dosegla trajni uspeh šele po njegovi prezgodnji smrti - predvsem Carmen, ki je bila premierno uprizorjena le tri mesece pred njegovo smrtjo, izpostavljajo v SNG Maribor.

"Že na praizvedbi opere leta 1875 v pariški Opera Comique je bilo jasno, da bo Bizetova mojstrovina o ciganski zapeljivki, ki živi po svojih pravilih, pustila pečat izven samih opernih hiš. Partitura namreč vsebuje številne prepoznavne melodije, od privlačne habanere in seguidille, ki ju poje naslovna junakinja, preko baritonove slavne toreadorjeve pesmi do tenorjeve arije z rožo. Potem pa so tu še izvrstni dueti in ansambli ter plesne točke," navajajo.

Carmen je ena najpogosteje uprizarjanih oper na svetu. Samo v mariborski Operi jih je bilo doslej enajst, od tega sedem po drugi svetovni vojni. Zadnja mariborska produkcija je bila v sezoni 2012/2013 z režiserjem Philippom Arlaudom in pod taktirko takratnega umetniškega vodje Opere Benjamina Pionnierja.

Tokratno uprizoritev na mariborskem odru režira Španec Juan Guillermo Nova, ki je svojo umetniško pot začel v Kraljevem gledališču (Teatro Real) v Madridu. Leta 2013 je bil imenovan za tehničnega direktorja v Mestnem gledališču v Sau Paulu, še istega leta in leta 2015 pa je za operni produkciji Don Giovanni in Manon Lescaut prejel brazilski državni nagradi za najboljšo scenografijo. Pripravil je scenografijo številnih baletnih produkcij, med drugimi za balete Giselle za tržaško Opero Verdi, Bajadera v Rimski operi ter Gusar in Don Kihot v SNG Maribor.

Švedski dirigent Jon Svinghammar je študiral v Pragi, Weimarju, Gradcu in na Dunaju ter deloval v opernih hišah v Hamburgu, Bukarešti in Orvietu. Z Bizetovovo Carmen bo debitiral v SNG Maribor.

Pri omenjeni uprizoritvi sta asistenta režije Barbara Staffolani in Tim Ribič, scenografijo in videoprojekcijo podpisuje Juan Guillermo Nova, kostumografinja je Cristina Aceti in koreografinja Valentina Turcu.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-mariborski-operi-nova-uprizoritev-bizetove-carmen