Prima balerina Smirnova zapušča Bolšoj teater

Avtor: STA

Prima balerina Bolšoj teatra Olga Smirnova je zaradi vojne v Ukrajini kot prva Rusinja zapustila to slovito rusko gledališko, operno in baletno hišo. Na drugi strani je ruski pianist Boris Berezovski pretresel svet klasične glasbe s pozivom, da bi ukrajinski prestolnici Kijev prekinili dobavo električne energije.


Foto: Pixabay

Prima balerina Smirnova, ki je ena od največjih zvezd Boljšoj teatra, je v minulih dneh javno izrazila nasprotovanje ruski invaziji na Ukrajino. "Z vso svojo dušo sem proti vojni," je sporočila.

Kot so danes po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočili iz Nizozemskega narodnega baleta, ki se mu bo Smirnova sedaj pridružila, je za prima balerino postalo nemogoče, da bi še delala v lastni državi. Direktor Nizozemskega narodnega baleta Ted Brandsen je v odzivu dejal, da je velik privilegij, da bo Smirnova plesala pri njih, okoliščine, zaradi katerih se je odločila za prihod, pa je označil za zelo žalostne.

"Ne gre samo za to, da ima vsak drugi Rus morda sorodnike ali prijatelje, ki živijo v Ukrajini, ali da je moj dedek Ukrajinec ( ...) Gre za to, da še naprej živimo, kot da bi bilo to 20. stoletje," je nedavno objavila Smirnova.

"Nikoli si nisem mislila, da me bo sram Rusije, vedno sem bila ponosna na nadarjene Ruse, na naše kulturne in atletske dosežke. Zdaj čutim, da je potegnjena črta, ki ločuje med prej in potem," je zapisala na Telegramu. Dodala je, da je nemogoče ostati ravnodušen do te svetovne katastrofe. Pojasnila je, da je o selitvi na Nizozemsko razmišljala še pred začetkom vojne v Ukrajini.

Ruski pianist Boris Berezovski je šokiral svet klasične glasbe, ko je pozval k povečanju pritiska na Ukrajino z odklopom električne energije za ukrajinsko prestolnico Kijev.

"Imam naivno vprašanje (...) Razumem, da se nam smilijo, da delamo občutljive stvari, a ne bi prenehali skrbeti zanje, jih premagati in jim odklopiti elektriko?", se je Berezovski nedavno vprašal med pogovorno oddajo prokremeljske televizije Prvi program.

"To, kar poročajo zahodni mediji, je čista laž," je še dejal 53-letni Berezovski, sicer leta 1990 zmagovalec Mednarodnega tekmovanja Čajkovski.

"Moramo zmagati to vojno in potem doma v tej državi zgraditi nekaj dobrega in lepega (...) Na koncu bo resnica dosegla ljudi. To sem prepričan. Minilo bo leto in resnica bo zmagala," je še dejal.

Na vprašanje, kaj meni o vplivu naraščajočih cen energentov na Zahodu, kar je posledica vojne v Ukrajini, je Berezovski odvrnil, da ga ne zanima, kaj se dogaja na Zahodu, ki bo moral sam najti svoje rešitve. "Zagotovo me ne bo tam v prihodnjih treh letih (...) To ni moja težava," je dodal.

Nemški pianist in dirigent Lars Vogt, glasbeni direktor Pariškega komornega orkestra, se je na Berezovskega odzval z besedami, da ne more verjeti besedam svojega bivšega prijatelja Borisa, "a slišal sem jih iz njegovih lastnih ust. Najino prijateljstvo je uradno končano".

Venezuelska pianistka Gabriela Montera se je odzvala z "velikim razočaranjem". Ob tem je dodala, da ni nujno, da glasbena veličina in empatija gresta z roko v roki.

Na Zahodu so številne ruske umetnike, posebno tiste, za katere velja, da so podporniki ruskega predsednika Vladimirja Putina, po začetku ruske invazije 24. februarja razglasili za nezaželene osebe. Med njimi sta se znašla slavni dirigent Valerij Gergijev in sopranistka Anna Netrebko.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/prima-balerina-smirnova-zapusca-bolsoj-teater